Go Back

Saftig kardemummakaka med fluffig röda vinbärsmaräng

Ingredienser

Saftig kardemummakaka med fluffig röda vinbärsmaräng

    Kardemummakaka

    • 2 äggulor
    • 1 ½ dl strösocker
    • 2 ¾ dl vetemjöl
    • 1 ½ tsk bakpulver
    • 1 ½ msk kokande vatten
    • 1 dl rumsvarm mjölk
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 2 tsk nymalen kardemumma
    • 35 g smält smör

    Röda vinbärsmaräng

    • 3 st äggvitor
    • 2 ½ dl strösocker
    • 1 msk vaniljsocker
    • 3 dl röda vinbär om frysta, låt tina och rinna av innan du tillsätter i marängen
    • ½ dl mandelspån eller mandelsplitter till garnering

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 200 grader, klä botten och sidorna på en springform med bakplåtspapper.
    • Vispa äggulor med strösocker fluffigt i en bunke med elvisp. Häll ner kokande vatten, mjölk och vaniljsocker i äggsmeten och rör om. Sikta ner mjöl och bakpulver och tillsätt nymalen kardemumma. Häll i smöret och rör om med slickepott tills du ha en jämn smet.
    • Häll ner smeten i formen och grädda i ca 12 minuter och vispa marängen under tiden.
    • Vispa äggvitan till ett hårt skum i en ren och torr bunke. Tillsätt sockret i två omgångar, häll ner vaniljsocker och vispa på medelfart tills du har en fast och glansig maräng. Vänd försiktigt ner vinbären i marängen. Ta ut kakan och höj värmen i ugnen till 225 grader, bred försiktigt ut marängen, strö över mandelspån och grädda i ca 5 minuter tills marängen fått fin färg. Låt kakan svalna innan du tar ut den ur formen. Servera som den är eller med en rejäl skopa vaniljglass.