Desserter,  Midsommar,  Tårtor

Midsommardessert med rulltårta och färska jordgubbar

Okej jag älskar rulltårta! Och jag älskar att bara smeta på färdig sylt. Ja det är en lat-tårta! Och lyckan då att ha några bitar över.. ja då blir det en glasdessert. Och om jag har en redig bit i kylen just nu? YES! Midsommardessert med rulltårta och färska jordgubbar är även den given till helgen. Men det börjar bli lång kö på bakverk att förtära då så det blir tufft.

ganska söt dessert ändå?!

Vi har som tradition att åka till Öckerö där min bästa vän Karin med familj bor. I år hyr vi ett eget boende precis jämte deras hus. Så jäkla mysigt och även skönt nu när vi måste hålla avstånd att kunna ”gå hem” då blir perfekt. För det kommer väl regna va? Eller varvat med regn va? Men även regn varannan timma är ju en tradition. Så vi kommer ha en liten minisemester på Ön jag bodde under min uppväxt. Ser fram emot lite ledigt i helgen, skall försöka checka ut från sociala medier.

Rulltårta är min yngsta sons favorit, han fick en redig bit till frukost när han fyllde år förra veckan. Så nöjd. Rulltårta och hemgjorda dammsugare då är han nöjdare än nöjdast.

Nedan har ni ett recept på själva rulltårta och ett recept på desserten i glas.

Ingredienser

Midsommardessert med rulltårta och färska jordgubbar

  • 4 bitar hallonrulltårta se separat recept
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ ask färska jordgubbar
  • Mynta till garnering

Instruktioner

Gör så här!

  • Skölj och ansa jordgubbarna, skär i mindre bitar. Dela varje rulltårtsbit i fyra delar och vispa grädden till lättvispad. Varva jordgubbar, rulltårta och grädde i fyra glas. Garnera med mynta och servera!

Ingredienser

Rulltårta med hallonsylt

  • Ca 18 bitar.
  • Rulltårta:
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl strösocker + lite socker till den färdiga bottnen
  • 3 msk mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 citron bara finrivet skal

Fyllning:

  • 2-3 dl hallonsylt EKO

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 225 grader varmluft (250 grader vanlig), klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Vispa ägg och strösocker vitt och rejält fluffigt i minst 5 minuter med elvisp. Vänd ner mjölken, finrivet citronskal och sikta i de torra ingredienserna. Vänd om med slickepott till en jämn smet.
  • Bred ut smeten på plåten och grädda i ugnen, ca 4-5 minuter.
  • Lägg ut ett bakplåtspapper på bänken och strö över lite strösocker på, vänd upp bottnen på det sockrade pappret. Drag försiktigt bort bakplåtspapperet från tårtbotten och låt den sedan svalna. Om pappret fastnar kan du badda med lite vatten på pappret och sen dra igen.
  • Bred ut sylten på bottnen och rulla ihop till en tight rulle, se till att få skarven (verket) underst. Lägg i kylen om du inte skall servera direkt. Skär så stora bitar du vill ha.

Kommentera