desserter,  Mjuka kakor,  Påsk,  Tårtor

Rödbetstårta med syrlig frosting.


Tänk att man kan bli så glad av att titta på den här vackra tårtan.

Tänk er en morotskaka fast med djupare, jordigare toner som bryter fint mot den syrliga glasyren. Låter kanske skumt men icke! Jag är så nöjd med smaken och min sambo som inte direkt vräker i sig tårta annars tog två stadiga bitar och var nog på väg till en tredje innan mättnaden tog över. Saftigare bottnar får du leta efter, tricket är krossad ananas i smeten. Jag är så löjligt glad över resultatet, både i smak och utseende.

Färgen!

Just rödbetor är så perfekt att färga din frosting eller smörkräm med. Färgen blir stark utan att ta så mycket smak av rödbetan. Det är en riktig skön känsla att se när den vita frostingen förvandlas till rosa fluff!

Detta recept har jag tagit fram i samarbete med Ankarsrum. Då jag såklart ville testa alla tillbehör till min assistent så valde jag att baka med just rödbetor, för att testa grönsaksskäraren. Ett hett tips är att använda handskar om du inte vill ha röda händer när du hanterar rödbetor. https://www.ankarsrum.com/se/produkt-kategori/vara-farger/

Tänk att dessa färger är helt naturliga!

Som ni säkert vet vid det här laget så sparar jag ju på alla rester när jag bakar. Toppen på bottnarna skar jag av för att få en rak och stabil tårta, det blev sen basen till en härlig desserttallrik.

En dessert på rester? Allt går att frysa in, perfekt när det bara är att ta fram och lägga upp fint.
Total tid 1 timme 30 minuter

Ingredienser

Rödbetsbottnar

  • 3 st normalstora rödbetor
  • 4 dl vetemjöl 240g
  • 3 dl strösocker 270g
  • 1 tsk bikarbonat 5g
  • 1 tsk vaniljsocker 5g
  • 2 dl kokosflingor
  • 1 dl hackade valnötter 40g
  • 1/2 tsk salt 3g
  • 1 1/4 dl rapsolja 140g
  • 2 st stora ägg ca 110g
  • 1 1/2 dl krossad ananas 1 liten konservburk
  • kokosflingor & rapsolja till formarna

Frosting

  • 2 dl smetana 200g
  • 2 dl färskost (philladelfia) 200g
  • 3 dl florsocker 180g
  • 1 st rivet skal och saft från 1 citron
  • ca 3 msk rödbetsjuice

Garnering

  • 1/2 dl färska blåbär
  • ev, frystorkade blåbär
  • färska blommor

Instruktioner

Rödbetsbottnar, Gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smörj och bröa 3 springormar, ca 15 – 18 centimeter i diameter med olja och kokosflingor. 
  • Skala och riv rödbetorna på finaste, ta ca 3 msk och spara i en liten bunke till din frosting. Använd handskar så slipper du få röda händer. Riva rödbetor gör du enkelt med tillbehöret grönsaksskärare som finns att köpa till din Ankarsrum. 
  • Vispa ägg och socker lätt och tillsätt oljan, vispa till en jämn smet.
  • Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke och häll detta i äggsmeten, tillsätt även rödbetor, hackade valnötter, kokos och krossad ananas. Blanda väl.
  • Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, tills kakan känns studsig när du trycker lätt på den. Låt svalna helt i formen. 

Frosting, Gör så här!

  • Vispa ihop färskost och smetana, tillsätt florsockret samt saft och rivet skal av citron. Vispa till en fast glasyr. Använd vispskål och mördegsvisparna som ingår i baspaketet till din Ankarsrum.
  • Ta ur ca 1/5 av frostingen till garnering innan du färgar den och fyll en spritspåse med tyll. Kläm ut juicen ur rödbetan du sparat. Tillsätt juicen och vispa ihop tills du har en härligt rosa frosting. Häll den rosa frostingen i en spritspåse med valfri tyll. 

Montering & Garnering

  • Placera en botten på ett fint fat och spritsa ut toppar med rosa frosting över hela botten. Upprepa med resterande bottnar, till översta lagret så varvar du rosa och vit frosting. Garnera gärna med färska & frystorkade blåbär samt färska blommor. 

Tips!

  • Skär till översidan på alla bottnar för en rakare tårta och använd toppen till en desserttallrik med rester, inget skall gå till spillo. Varva botten, frosting, bär och blomblad på en tallrik. Superläckert!


Kommentera