Bakelser,  desserter,  Event,  Tårtor

No bake morotskaka med kokosgrädde.

Framtaget recept i samarbete med Barebelles.

Frostingen är verkligen krämig och lätt på samma gång, supergott!

För några veckor sen (säkert månader sen, ”guldfisk minne”) var jag och bakade med Barebelle bakers i Stockholm, då tog jag fram detta kick-as recept. En saftig morotskaka som du slipper baka i ugn, bara att mixa ihop och garnera med en len fluffig kokosgrädde. Lättare kan det knappast bli. Jag tillsatte en Hazelnut & Nougat bar, det blev riktigt smarrigt. https://barebells.com/products/

Något jag är väldigt van vid från mitt jobb är att träffa folk jag inte känner och det är just det jag gillar, mötet med olika personligheter är så intressant! Pischa som blev min bakpolare var en sån där person som jag tänkte direkt att vi redan kände varandra. Lättsam, skön och ett skratt som smittade. Extra kul att vi inte visste något om varandra, jag som vann Hela Sverige Bakar och göder folk till höger och vänster med sötsaker. Och Pischa som är aktuell som coach i Biggest Loser. Hon gör en miljon grejer mer än det men våra kontraster är stora, ändå finner vi varandra i det. Coolt tycker jag, man måste lämna fördomarna där dom hör hemma, i soporna!

Byt ut nötterna mot mer kokos och pumpafrön om du inte tål nötter, eller kanske solrosfrön. Smaksätt den med de kryddor du gillar. Kanske citron, blå vallmo och kardemumma, det skall jag testa nästa gång.


Stå till sig i kylen 30 minuter
Total tid 20 minuter
Antal/Portioner 12 bitar

Ingredienser

Morotskaka

  • 1 1/2 dl hel mandel
  • 1 1/2 dl hela hasselnötter
  • 2 1/2 dl urkärnade dadlar
  • 2 dl riven morot
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk malen kanel
  • lite riven muskotnöt
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 st zest & juice från 1 lime
  • 1/2 st zest från apelsin
  • 1 st Hazelnut & Nougat bar, från Barebelles om du vill ha lite mer protein, dock inte en ”Rawkaka” då.

Frosting – Kokosgrädde

  • 200 g kokosgrädde helst den i tetra
  • 1 st zest & juice från 1 lime
  • 1/2 tsk vaniljpulver

Garnering

  • Lime & apelsinzest
  • Små cumquats i skivor

Instruktioner

Morotskaka, gör så här!

  • Täck botten på en springform med bakplåtspapper och sätt tårtplast runt kanten. (funkar såklart utan)
  • Mixa mandeln och hasselnötterna i ca 10 – 15 sekunder så det blir ”grovhackat”, tillsätt i dadlarna och mixa ihop snabbt.
  • Tillsätt resten av ingredienserna förutom limejuicen, mixa tills du har en massa men kör inte för länge då blir den mer geggig än saftig. Smaksätt med limejuice.
    Tryck ut massan i formen och ställ i kylen ca 30 minuter. 

Frosting & montering, gör så här!

  • Kokosgrädden bör varit i kyl över natten för att bli riktigt fast och lättvispad. Vispa grädden tjock och tillsätt vaniljpulver, limejuice och zest efter smak. 
    Välj en favorit tyll och fyll en spritspåse med grädden. 
  • Lägg botten på ett fat och spritsa på kokosgrädden, riv över apelsin & limezest. Garnera med fint skuren kumquats och bladguld om du vill ha en lyxigare variant. 

Tips!

  • Behöver frostingen lite mer sötma så häll i lite lönnsirap. Sötman varierar mellan de olika sorter kokosgrädde som finns. 

Kommentera