Julrecept, Tårtor

Pinocchiotårta med pepparkaksbotten – toppad med dulce och lingon.

0 röster

Pinocchiotårta med pepparkaksbotten – toppad med dulce och lingon är min senaste jultårta. Att ha en hjärna som alltid tänker i bakverk är riktigt bra när det gäller att komma på nya varianter. Oftast vaknar jag och vet exakt vad det är jag skall göra. Sen får familjen stå ut med att det bakas mitt i alla aktiviteter på helgen eller precis när det skall göras lunch.. Ni fattar, kommer idén då vill jag sätta igång DIREKT.

När jag fotade tårtan så föll en skärm över och smashade den så det finns inga fina bilder med utskurna bitar tyvärr. Kaos! Och ja det kom ut lite fula ord..

Pinocchiotårta är oftast bakad med två bottnar men jag föredrar att göra en och med lite extra maräng på toppen, enklare och gott som bara den. Kryddig pepparkaksbotten passar perfekt med dulce och maräng, lättvispad grädde och syrliga lingon. Lingonen sluter cirkeln och ger hela tårtan balans. Det skall vara mycket mandel på för då får den lite krisp också. Här hemma fick den 10/10 av samtliga.

Klä formen med bakplåtspapper och se till att pappret går över kanten på formen så marängen får växa till sig ordentligt. Det gör STOR skillnad.

Här ser ni hur enkelt det är att garnera en tårta, bara att ta ett steg i taget så blir det perfekt!

Pinocchiotårta med pepparkaksbotten

Ingredienser

Pinocchiotårta med pepparkaksbotten – toppad med dulce och lingon.

  • Ca 8 bitar

Pepparkaksbotten

  • 50 g rumsvarmt smör
  • ¾ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 st äggulor
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk nystött kardemumma
  • 2 msk pepparkakskrydda

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl mandelflarn eller hackad mandel (skall inte ner i marängsmeten)

Fyllning och garnering

  • 1 dl dulce de leche
  • Ca 2 dl vispgrädde + 2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpasta
  • 1 dl lingon
  • mini-fudge, finns i välsorterade butiker vid baksortimentet

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 140 grader varmluft (eller 150 vanlig) och klä en springform ca 20-22cm i diameter med bakplåtspapper, även sidorna.
  • Separera äggen med vita och gula i varsin skål. Vispa upp smör med socker och vaniljsocker, tillsätt en äggula i taget och fortsätt vispa. Vispa ner mjölken. Vänd ner alla torra ingredienser och blanda väl utan att vispa. Häll ner smeten i formen och bred ut jämnt.
  • Vispa upp äggvita och häll i socker i tre omgångar, vispa tills du har en vit och fast maräng. Inte övervispa. Häll på marängen på smeten och strö över mandel. Grädda i ca 30 – 35 minuter till marängen fått ljusbrun färg. Marängen sjunker lite efter gräddningen om den växer galet mycket i ugnen. Låt svalna helt innan du tar loss kakan ur formen.
  • Vispa upp grädden med vanilj till lättvispad. Placera kakan på ett fat och spritsa eller bred ut dulce, klicka ut grädden över hela tårtan och stryk ut lite. Strö över lingon (frysta funkar fint) och garnera gärna med mini-fudge.
  • Servera och njut!
Prenumerera
Notis om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x