Desserter, Pajer

Galette med blåbär, kardemumma och citron.

0 röster

Jag har alltid älskat alla former av paj, söt som salt. Och den här galetten är så otroligt god med blåbär och mandelmassa. Och vad jag ser så verkar alla vara ute och plocka just blåbär nu så det är bara att sätta igång.

Kardemumma och citron är så gott ihop, det funkar alltid. Jag serverade galetten med en grym råkräm. Degen körde jag i min Ankarsrum, och receptet är framtaget för just dom.

Galette med blåbär, kardemumma och citron.

Galette med blåbär, kardemumma och citron.
Portioner 16 bitar

Ingredienser

Galette med blåbär, kardemumma och citron.

  • 16 rejäla bitar

Deg:

  • 150 g smör
  • 3 1/4 dl vetemjöl 210 g
  • 2 msk florsocker
  • ½ tsk salt
  • 3 msk citronsaft eller kallt vatten
  • 2 tsk stött kardemumma

Fyllning:

  • 200 g mandelmassa
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 litet ägg 50g
  • 1 dl strösocker 90g
  • 2 tsk blå vallmofrön
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ½ citron saft och rivet skal
  • 1 nypa salt

Blåbärstopping:

  • 1 dl strösocker 90g
  • 2 msk majsstärkelse 20g
  • 250 g frysta blåbär

Pensling:

  • 1 uppvispat ägg

Garnering:

  • Mandelspån
  • Blå vallmofrön

Instruktioner

Gör så här!

  • Blanda mjöl, florsocker, kardemumma och salt i vispskålen, skär smöret i bitar och blanda ner i mjölblandningen. Vispa med mördegsvisparna till degen är smulig. Häll i citronsaft och vispa ihop lite till, häll ut på bakbord och knåda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen minst 30 min.
  • Riv mandelmassan på det grövsta och rör ihop med alla ingredienser till fyllningen. Smaka av med citron, den skall vara ganska syrlig. Plasta in och ställ åt sidan.
  • Blanda blåbär med socker och majsstärkelse, ställ åt sidan.
  • Sätt ugnen på 180° varmluft.
  • Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en rundel, ca 3 mm tjock. Använd en stor tallrik som mall och skär runt. Fastnar degen i kaveln, lägg ett bakplåtspapper på degen och fortsätt kavla. Bred eller spritsa ut fyllningen, ca 4 cm från kanten. Häll blåbären på fyllningen. Vik in kanterna över blåbären. Pensla kanten med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
  • Grädda galetten mitt i ugnen 25-30 min, tills den fått fin färg. Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x