Go Back

Galette med blåbär, kardemumma och citron.

Galette med blåbär, kardemumma och citron.
Portioner 16 bitar

Ingredienser

Galette med blåbär, kardemumma och citron.

  • 16 rejäla bitar

Deg:

  • 150 g smör
  • 3 1/4 dl vetemjöl 210 g
  • 2 msk florsocker
  • ½ tsk salt
  • 3 msk citronsaft eller kallt vatten
  • 2 tsk stött kardemumma

Fyllning:

  • 200 g mandelmassa
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 litet ägg 50g
  • 1 dl strösocker 90g
  • 2 tsk blå vallmofrön
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ½ citron saft och rivet skal
  • 1 nypa salt

Blåbärstopping:

  • 1 dl strösocker 90g
  • 2 msk majsstärkelse 20g
  • 250 g frysta blåbär

Pensling:

  • 1 uppvispat ägg

Garnering:

  • Mandelspån
  • Blå vallmofrön

Instruktioner

Gör så här!

  • Blanda mjöl, florsocker, kardemumma och salt i vispskålen, skär smöret i bitar och blanda ner i mjölblandningen. Vispa med mördegsvisparna till degen är smulig. Häll i citronsaft och vispa ihop lite till, häll ut på bakbord och knåda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen minst 30 min.
  • Riv mandelmassan på det grövsta och rör ihop med alla ingredienser till fyllningen. Smaka av med citron, den skall vara ganska syrlig. Plasta in och ställ åt sidan.
  • Blanda blåbär med socker och majsstärkelse, ställ åt sidan.
  • Sätt ugnen på 180° varmluft.
  • Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en rundel, ca 3 mm tjock. Använd en stor tallrik som mall och skär runt. Fastnar degen i kaveln, lägg ett bakplåtspapper på degen och fortsätt kavla. Bred eller spritsa ut fyllningen, ca 4 cm från kanten. Häll blåbären på fyllningen. Vik in kanterna över blåbären. Pensla kanten med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
  • Grädda galetten mitt i ugnen 25-30 min, tills den fått fin färg. Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.