Choklad,  Desserter,  Kladdkakor

Kladdkaka med rabarbersnurra, brynt smör och vit choklad.

Okej jag har snöat in på kladdkakor. Jag bakar dom helst på kvällen och sen ställer jag dom i kylen över natten för att få den så där seg och god. Något av det bästa jag vet är just frysta kakor så nästa steg blir väl frysen. Det går tillbaka till barndomen när vi snodde mammas biskvier eller mini chokladtarte som hon bakat till något kalas. Sorry mamma det var svinigt av oss men det var ju så gott!

Här har jag gjort en kladdkaka rabarberpuré som swirl och självklart kunde jag inte motstå att bryna smöret. Den vita chokladen åkte på i bara farten. Och ja jag drog även i kardemumma. Så även denna kladdis blev en succé!

En anledning till att jag började trycka ut kladdkakor nu är att det bara skall röras ihop så jag kan baka på kvällen utan att väcka barnen med elvisp eller bakmaskin som brötar. Så tack barnen för det! Och vem gillar inte att ha en kaka i kylen när man vaknar?

Ingredienser

Kladdkaka med rabarbersnurra, brynt smör och vit choklad.

  • 200 g brynt smör
  • 3 dl strösocker 270g
  • 2 ½ dl vetemjöl 150g
  • 3 tsk mortlad kardemumma
  • 1/2 -1 tsk malen ingefära
  • 4 st ägg
  • 1 msk vaniljsocker

Rabarberpuré

  • Ca 225g hackad rabarber med skal
  • ½ dl strösocker
  • 1-2 msk citronjuice kan uteslutas

Garnering

  • Vitchoklad

Instruktioner

Gör så här!

  • Hacka rabarbern och låt koka upp med socker i en kastrull, smaksätt med citronjuice och koka tills rabarbern är mjuk. Mixa med stavmixer och sila av ner i en ren bunke. Häll ner purén i en spritspåse och lägg i kylen.
  • Sätt ugnen på 175 grader. Bryn smöret, kom ihåg att inte fega här det skall bli nötbrunt i botten, låt det svalna något. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke och rör försiktigt ner smöret. Knäck äggen och rör ner dem till en jämn smet. Häll smeten i en springform (ca 20cm i diameter) med bakplåtspapper i botten.
    Klipp hål i spritspåsen och spritsa en spiral av rabarberpurén och strö över lite vit choklad. Grädda i ca 20-25 minuter, den skall dallra i mitten, låt svalna och ställ gärna i kylen över natten. Den blir extra seg och god då! Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Tips!

  • Du kan skippa steget att mixa rabarbern och bara ”klicka” ut som en kompott över din kladdkaka.

2 Kommentarer

Kommentera