Kladdkakor,  Pajer

Smulkladdkaka med rabarber & kardemumma

Smulkladdkaka med rabarber & kardemumma

Jag älskar den här typen av kaka, kladdig och med ett crunch. Sött men med syrlig rabarber som bryter av. Smulkladdkaka med rabarber & kardemumma är en variant på min supergoda Kladdkaka med brynt smör och bärpaj.

Lättvispad grädde är ett måste till både paj och kladdkaka. Eller med vaniljglass till? Så gott, det är enda gången jag tycker att ”köpeglass” är gott, när den intas med paj. Löjligt gott. Perfekt att frysa in rabarber nu så det enkelt kan bli en rabarberkaka i december med.

Visst har ni inte tröttnat på rabarber ännu va?

Ingredienser

Smulkladdkaka med rabarber & kardemumma

    Kladdkaka

    • 125 g smör
    • ¾ dl strösocker
    • ½ dl brun farinströ
    • 2 dl vetemjöl
    • 1 nypa salt
    • 1 tsk nystött kardemumma
    • 2 ägg

    Smuldeg

    • 50 g kylskåpskallt smör i kuber
    • ½ dl havregryn
    • 1 ½ dl vetemjöl
    • ½ dl strösocker
    • ½ tsk nystött kardemumma
    • 1 nypa flingsalt

    Fyllning

    • 150 g hackad rabarber
    • 1 msk potatismjöl

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
    • Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen med händerna i en bunke tills du har en smulig massa. Ställ i kylen medans du gör kladdkakan.
    • Smällt smöret i en kastrull, låt det svalna något. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke och rör försiktigt ner smöret. Rör ner äggen till en jämn smet. Fodra en springform (ca 20 – 22cm i diameter) med bakplåtspapper, bröa med socker på kanterna och häll i smeten. Hacka rabarbern och blanda med potatismjöl. Fördela rabarbern över smeten och strö över smuldegen. Grädda i ca 25-30 minuter. Låt svalna och ställ in i kylen i minst 2 timmar, men gärna över natten. Servera med lättvispad grädde.

    Kommentera