Kladdkakor

Kladdkaka med hasselnötter och flingsalt

0 röster

Kladdkaka med hasselnötter och flingsalt ihop med en riktigt god vaniljglass är nästan för gott. När du får sött, salt, krämigt, krispigt och glass i varje tugga då blir du inte besviken. Salt som socker liksom.

Kladdkakansdag är en dag att fira, ett bakverk som hängt med sen tidig barndom. Själv skyndade jag hem från skolan för att slänga in en kladdkaka i ugnen, knappt låta den grädda för du var så sugen. Kunde ju lika gärna ätit smeten direkt. Men idag gillar jag den mer seg och hur den smakar efter en natt i kylen. Så sjukt mycket godare när den får den där sega konsistensen.

Vill du ha en superkladdig kladdkaka så grädda kortare tid i ugnen och glöm nu inte bort att alla ugnar beter sig olika. Så bara för att min kladdkaka är perfekt vid ca 13 – 14 minuter kan det bli något helt annat i din ugn på samma tid.

Kladdkaka med hasselnötter och flingsalt

Ingredienser

Kladdkaka

  • 200 g smält smör
  • 4 stora ägg
  • 2 dl strösocker 180g
  • 1 ½ dl brunt farin strö 120g
  • 1 dl kakao 40g
  • 3 ½ dl vetemjöl 210g
  • 1 msk vaniljsocker 10g
  • 2 rejäla nypor flingsalt

Topping

  • 1 dl hackade hasselnötter utan skal, ca 30 – 40g
  • Flingsalt efter smak

Glass eller grädde till severing

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Fodra en springform (23cm) med bakplåtspapper, ja kanterna med! Sätt ugnen på 175 grader varmluft (eller 200 vanlig).
    • Smält smöret i en kastrull och ställ av från värmen. Vispa ihop ägg och socker lite lätt i en bunke, tillsätt smöret och rör om. Sikta ner mjöl, kakao, vaniljsocker och vänd in i smeten med saltet. Häll ner smeten i formen och strö över hackade hasselnötter, grädda i ca 12 – 14 minuter.
    • Det skall dallra i mitten men ändå ha en fast kant runt om. Strö över flingsalt innan servering.
    • För bäst resultat, stoppa in kakan i kylen över natten. Då får du en seg härlig kladdkaka, servera direkt om du gillar en kladdkaka som flyter ut så där gött! Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x