Kladdkakor,  Pajer

Kladdkaka med brynt smör och bärpaj

Den ultimata kladdkakan som har precis allt! Seg härlig kladdkaka med brynt smör och sirap i. Sen hallon, blåbär och några röda vinbär, det hela toppas med en crunchy smuldeg. En succékaka helt enkelt.

Jag fick liksom inte nog och det var längesen hela familjen med ett gäng kompisar var helt tysta vid matbordet. Det är ett gott betyg helt klart då det aldrig händer!

Jag hade smuldeg över från en paj jag gjorde i veckan och mindes en bild jag sett för något år sedan om en smulpajskladdkaka. Valde att inte googla på nytt utan gjorde en egen variant. När den var klart googlade jag och så var det min kära Camilla Hamid som hade gjort den. Såklart! Om ni visste hur mycket den kvinnan betyder för mig. Som en syster, ibland lillasyster ibland storasyster. Vi peppar och skäller efter vad som behövs just då helt enkelt.

Så ta varandras idéer och gör det till din egen, jag älskar att se när jag inspirerat till ett bakverk och blir 100% bara glad! Älskar det! Det är ju därför jag håller till på sociala medier, för att ni skall inspireras!

Ingredienser

Kladdkaka med brynt smör och bärig smulpaj

    Smuldeg

    • 75 g smör i kuber
    • 1 dl havregryn
    • ½ dl mandelmjöl
    • 1 dl vetemjöl
    • 1 dl strösocker
    • 1 ½ msk blå vallmofrön
    • 1 nypa flingsalt

    Kladdkaka

    • 200 g brynt smör
    • 1 ½ dl strösocker
    • 1 dl brun farin
    • ½ dl ljus sirap
    • 2 1/2 dl vetemjöl 150g
    • 4 st ägg
    • 1 nypa salt

    Bär fyllning

    • 250 g frysta bär hallon & blåbär med några röd vinbär
    • 1 tsk potatis eller majsmjöl
    • Brunt farinströsocker till formen.
    • Vaniljglass till servering

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Börja med smuldegen.
    • Häll ner alla torra ingredienser i en stor bunke och tillsätt smörkuberna. Nyp ihop degen för hand, knåda sen ihop tills det blir en smulig deg. Ställ i kylen tills montering.
    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 vanlig. Bryn smöret till nötbrunt, låt det svalna något i kastrullen. Tillsätt dom torra ingredienserna och sirap i kastrullen och rör försiktigt ihop med smöret, använd en ballongvisp eller slickepott. Knäck äggen ett i taget och rör ner dem till en jämn smet. Fodra botten på en springform med bakplåtspapper och smöra kanten, bröa med farinsocker. Häll i smeten i formen (ca 20cm i diameter). Har du inte en kvadratisk form så ta en rund istället. Ta ut bären ur frysen och vänd runt dom med potatismjöl i en bunke. Strö bären över kladdkaksmeten och smula över pajdegen.
    • Grädda i ca 20-25 minuter, den skall dallra rejält i mitten, låt svalna och ställ gärna i kylen över natten. Den blir extra seg och god då! Servera med vaniljglass.

    Kommentera