Choklad,  Kladdkakor

Kladdkaka med mörk choklad – perfekt kladdig!

En klassisk kladdkaka som är precis så jag vill ha den, chokladig och lite seg. Just seg låter ju inte jättekul kanske men det är just det som jag vill att den skall vara. Visst älskar vi att kladdkaka går så fort att göra? Jag får oftast ett infall runt 22 på kvällen att baka, svänger ihop en kladdis och sen får den gotta sig i kylen över natten och dagen efter älskar jag mig själv för det! Jag rör ihop smeten direkt i kastrullen så det blir minimalt med disk, för ni vet väl den enda nackdelen med att baka hela dagarna va? Disken!!! Otroligt tråkigt fenomen att diska. Det var en av de bästa grejerna med Hela Sverige bakar, att slippa diska. Det var väldigt kul att vinna också men disken kommer på 2a plats!

Seg kladdkaka
Alltså spana in det perfekta kladdet..

Jag varken bakade eller åt kladdkaka på väldigt många år då jag inte fattade grejen, men då åts den ljummen och nygräddad. Och så vill jag definitivt inte ha den, helst skall den ha stått i kylen över natten för rätt konsistens. Och ni som inte testat att käka fryst kladdis, gör det! Det sitter i sen barnsben, jag och mina syskon snodde bakverk ur frysen hemma som mamma gömt undan. Och jag tycker fortfarande att det är vrålgott med frysta bakverk. Mammas frysta biskvier är de bästa att sno frysta.. Måste baka biskvier snart kom jag på.. så gott! Har ett recept med punsch i som passar perfekt till påsk!

Jag tycker verkligen pudrad kakao är gott på kladdkakan som motpol till allt det söta.

Ingredienser

Kladdkaka med mörk choklad

  • 8-10 bitar

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 75 g mörk choklad
  • 2 st ägg
  • 3 msk kakao
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl brun farin
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft, fodra en form med bakplåtspapper. Smält smöret på låg värme, ta av från plattan och häll i hackad choklad, rör om tills chokladen smält helt. Rör ihop alla ingredienser med en slickepott eller ballongvisp i kastrullen utan att vispa in luft i smeten. Grädda i ca 16-19 minuter, kakan skall vara fast i kanten och dallrig i mitten när du skakar lite på den. Låt svalna helt och ställ i kylen minst 2 timmar, helst över natten innan du serverar med lättvispad grädde. Pudra över kakao på kladdkakan om du gillar det, gott med lite bitterhet mot det söta!

Om du fick välja en kladdkaka vad skulle det då vara? En klassiker eller en hybrid med spännande smaker? Jag är löjligt förtjust i den här senaste med bärpaj på toppen av en brynt smörkladdkaka.

Kommentera