Choklad,  Kladdkakor

Kladdkaka med mörk choklad

En klassisk kladdkaka precis så som jag vill ha den, chokladig och lite seg. Just seg låter ju inte jättekul kanske men det är just det som jag vill att den skall vara. Visst älskar vi att kladdkaka går så fort att göra? Jag får oftast ett infall runt 22 på kvällen, svänger ihop en och sen får den gotta sig i kylen och dagen efter älskar jag mig själv för det!

Jag varken bakade eller åt kladdkaka på väldigt många år då jag inte fattade grejen, men då åts den ljummen och nygräddad. Och så vill jag definitivt inte ha den, helst skall den ha stått i kylen över natten för rätt konsistens. Och ni som inte testat att käka fryst kladdis, gör det! Det sitter i sen barnsben, jag och mina syskon snodde bakverk ur frysen hemma. Och jag tycker fortfarande att det är vrålgott med frysta bakverk.

Jag tycker pudrad kakao är gott på kladdkakan som motpol till det söta.

Ingredienser

Kladdkaka med mörk choklad

 • 8-10 bitar

Ingredienser

 • 100 g smör
 • 75 g mörk choklad
 • 2 st ägg
 • 3 msk kakao
 • 1 1/2 dl strösocker
 • 1 dl brun farin
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 krm salt

Instruktioner

Gör så här!

 • Sätt ugnen på 175 grader varmluft, fodra en form med bakplåtspapper. Smält smöret på låg värme, ta av från plattan och häll i hackad choklad, rör om tills chokladen smält helt. Rör ihop alla ingredienser med en slickepott eller ballongvisp i kastrullen utan att vispa in luft i smeten. Grädda i ca 16-19 minuter, kakan skall vara fast i kanten och dallrig i mitten när du skakar lite på den. Låt svalna helt och ställ i kylen minst 2 timmar, helst över natten innan du serverar med lättvispad grädde. Pudra över kakao på kladdkakan om du gillar det, gott med lite bitterhet mot det söta!

Kommentera