Choklad,  Godis,  Småkakor

Delicatobollar med brynt smör

Mumsiga delicatobollar är ju inte direkt tråkigt att fylla kylen med. Vabbdagarna har verkligen avlöst varandra här hemma, så vi tog oss ann att göra delicatobollar Nils och jag. Brynt smör kändes givet att testa.. Om dom blev goda? Ja dom blev supergoda och så där maffiga, perfekta att äta med en kopp nybyggt kaffe.

Nils fick välja topping så det blev en del olika strössel som han hittade i våra gömmor, personligen tycker jag det skall vara mycket kokos på. Vill du ha sötare smak, ja då byter du ut mörk mot ljus choklad i smeten.

Antal/Portioner 20 st delicatobollar

Ingredienser

Delicatobollar med brynt smör och mörk choklad.

  • 150 g brynt smör
  • 125 g mörk choklad
  • 5 dl havregryn
  • ½ dl kakao
  • 3 msk kallt kaffe
  • 1 msk vaniljsocker
  • Flingsalt efter smak

Att doppa i

  • 250 g mörk choklad
  • 2-3 tsk neutral olja

Garnering

  • Kokos
  • Strössel

Instruktioner

Gör så här!

  • Bryn smöret på medelvärme, det skall bli nötbrunt, låt svalna. Hacka och smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Mixa havregryn, kakao, kaffe, salt och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt chokladen och det brynta smöret, se till att få med allt det bruna från smöret, mixa ihop till en slät massa. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt. Ställ smeten i kylen ca 30 minuter. Rulla till ca 20 st bollar, lägg ett bakplåtspapper på en skärbräda och placera ut bollarna. Ställ in i kylen i ca 1 timma för att stelna helt. Hacka och smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad, låt svalna lite och tillsätt oljan, blanda väl.
  • Häll upp chokladen i en mugg eller ett glas, doppa bollarna en i taget i chokladen. Plocka upp bollen med en gaffel, skaka av och dra mot kanten på muggen innan du placerar den på ett bakplåtspapper. Doppa ca 3 stycken efter varandra och strö över kokos eller strössel innan chokladen stelnat. Upprepa med resten. Förvara i kylen om du inte äter dom direkt vill säga.

Kommentera