Bullar

Plommonbulle i långpanna med hemlig gömma

Plommonbulle med färkostkräm och sirliga plommon. WOW säger jag bara vilken överraskning det här var. Hade inte tillräckligt höga förväntningar, men den blev otroligt god. Det kommer komma många varianter på den här i framtiden det lovar jag.

Färskostkrämen påminner om vaniljkräm fast fräschare, plommon var verkligen supergott i en bulle. Det var första men absolut inte sista gången jag gör den här smarriga bullen. 

Klart vi gjorde en extra till mannens jobb.. lärare fikar ju en del det vet vi ju sen gammalt.

Ingredienser

Plommonbulle i långpanna med hemlig gömma

    Vetedeg

    • 50 g jäst
    • 4 dl mjölk
    • 1 dl vatten
    • 1 dl strösocker
    • 3 tsk nystött kardemumma
    • 1 ägg
    • 150 g rumsvarmt smör
    • ½ tsk salt
    • Ca 10-12 dl vetemjöl

    Fyllning

    • 150 g rumsvarmt smör
    • 200 g naturell färskost
    • 3 dl florsocker
    • 100 g riven mandelmassa
    • 1 msk pressad citron
    • 1 tsk nystött kardemumma
    • 10 st små plommon

    Garnering

    • 1 ägg
    • Lite vatten
    • 1 nypa salt
    • Pärlsocker

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Blanda alla ingredienser till vetedegen i degbunken, spara ca 1/3 av vetemjölet. Kör degen på medelfart i minst 10 minuter, tillsätt resten av mjölet i omgångar till du har en blank deg som fortfarande är ganska lös. Smöra en form ca 30*40cm, häll ner degen i formen.
    • Låt jäsa i ca 60 minuter till dubbel storlek. Degen behöver inte lika mycket mjöl då den inte skall kavlas ut. Sätt ugnen på 200 grader.
    • Vispa ihop smör med färskost och florsocker i en bunke. Tillsätt riven mandelmassa och blanda ihop. Smaksätt med citron och kardemumma. Häll ner fyllningen i en spritspåse om du har. Dela och kärna ur plommonen. Tryck ut hål i degen och fyll med färskostkrämen. Placera sen ett plommon på. Vispa ihop ägg med salt och vatten lite lätt. Pensla degen med ägg och strö pärlsocker över. Grädda i ca 15 minuter. Låt bullen svalna innan du skär ut rutor.

    Kommentera