Go Back

Plommonbulle i långpanna med hemlig gömma

Plommonbulle i långpanna med hemlig gömma

Ingredienser

Plommonbulle i långpanna med hemlig gömma

    Vetedeg

    • 50 g jäst
    • 4 dl mjölk
    • 1 dl vatten
    • 1 dl strösocker
    • 3 tsk nystött kardemumma
    • 1 ägg
    • 150 g rumsvarmt smör
    • ½ tsk salt
    • Ca 10-12 dl vetemjöl

    Fyllning

    • 150 g rumsvarmt smör
    • 200 g naturell färskost
    • 3 dl florsocker
    • 100 g riven mandelmassa
    • 1 msk pressad citron
    • 1 tsk nystött kardemumma
    • 10 st små plommon

    Garnering

    • 1 ägg
    • Lite vatten
    • 1 nypa salt
    • Pärlsocker

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Blanda alla ingredienser till vetedegen i degbunken, spara ca 1/3 av vetemjölet. Kör degen på medelfart i minst 10 minuter, tillsätt resten av mjölet i omgångar till du har en blank deg som fortfarande är ganska lös. Smöra en form ca 30*40cm, häll ner degen i formen.
    • Låt jäsa i ca 60 minuter till dubbel storlek. Degen behöver inte lika mycket mjöl då den inte skall kavlas ut. Sätt ugnen på 200 grader.
    • Vispa ihop smör med färskost och florsocker i en bunke. Tillsätt riven mandelmassa och blanda ihop. Smaksätt med citron och kardemumma. Häll ner fyllningen i en spritspåse om du har. Dela och kärna ur plommonen. Tryck ut hål i degen och fyll med färskostkrämen. Placera sen ett plommon på. Vispa ihop ägg med salt och vatten lite lätt. Pensla degen med ägg och strö pärlsocker över. Grädda i ca 15 minuter. Låt bullen svalna innan du skär ut rutor.