Cupcakes,  Årets Sockerbagare 2020

Halloween Cupcakes med blåbär och viol.

Idag var det premiär för Årets Sockerbagare! Vilka ljuvliga deltagare jag fått äran att hänga med. Dom fick idag några olika val i skafferiet, det blev sen komponenter till deras huvudbak. Nämligen cupcakes med bär i smeten och violsmak i frostingen samt tema bus eller godis. Hur tycker ni dom skötte sig? Svårt att inte tycka om dessa underbara ungar, ja dom vuxna med för den delen.

Så här har ni riktigt fluffiga muffins fullproppade med blåbär och kardemumma, spritsade med en krämig frosting som smakar viol. Och fladdermössen är väl mer söta än läskiga va?

Antal/Portioner 18 st stora cupcakes

Ingredienser

Halloween Cupcakes med blåbär och viol.

    Ingredienser

      Cupcake

      • 150 g smör
      • 2 ½ dl mjölk
      • 3 st ägg
      • 3 ½ dl strösocker
      • 1 msk vaniljsocker
      • ½ tsk salt
      • 2 tsk bakpulver
      • 2 tsk nystött kardemumma
      • 5 ¼ dl vetemjöl
      • 2 dl frysta svenska blåbär
      • 1 msk potatismjöl

      Blåbärsfyllning

      • 1 ½ dl frysta svenska blåbär
      • 2 msk florsocker

      frosting

      • 600 g färskost
      • 300 g rumsvarmt smör
      • 2 dl florsocker
      • 3 droppar violessense eller 1-2 msk finmald kanderad viol efter smak.
      • 2-3 droppar lila hushållsfärg färgpasta är att föredra.
      • 3 msk färskpressad citronjuice efter smak

      Garnering

      • Sockerögon finns där du hittar bakingredienser i butik.
      • 2 pkt runda chokladkakor
      • 25 g hackad vit choklad
      • Strössel/godis
      • Kanderad viol

      Instruktioner

      Gör så här!

      • Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken. Vispa ägg och strösocker med elvisp i en stor bunke tills du har en vit pösig smet. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en separat bunke och sikta ner detta i äggsmeten. Häll ner smörmjölken med kardemumman och vänd ihop allt försiktigt. Fördela smeten i formarna, fyll ca 2/3 av formen. Blanda försiktigt blåbär med potatismjöl. Fördela blåbären över dina cupcakes. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, beroende på storlek. Låt svalna helt.
      • Vispa rumsvarmt smör fluffigt, tillsätt färskosten och vispa krämigt utan att övervispa. Sikta ner florsocker, tillsätt viol och lila färg, smaksätt med citronjuice och vänd försiktigt ihop med en slickepott tills du har en jämn kräm. Häll ner din frosting i en spritspåse med stor stjärntyll.
      • Blanda blåbär med florsocker i en kastrull, låt koka upp lite snabbt och mosa ihop med en gaffel. Dela hälften av chokladkakorna på mitten med en vass kniv. Smält den hackade vita chokladen i micro eller över vattenbad, håll koll så den inte bränns vid, låt svalna lite. Doppa ögonen i chokladen och placera ut på de hela kakorna. Ställ in i kylen tills ögonen fastnat.

      Montering:

      • Gröp ut ett litet hål i mitten på dina cupcakes, fyll med blåbärspurén. Spritsa på rikligt med frosting. Tryck ner kakan med ögon i mitten av frostingen, placera de halva kakorna bakom med bågen uppåt. Strö över strössel, servera och njut!

      Övrigt

      • Det är toppen att använda en muffinsplåt om du har. Placera ut muffinsformar i plåten och fyll sen med smeten. Det blir rakare och snyggare cupcakes, det lovar jag!

      Kommentera