Bullar

Vaniljbullar med vaniljkräm

Närbild vaniljbullar med vaniljkräm.

Vaniljbullar som är fyllda med vaniljkräm. En upphottad version på mina enkla vaniljbullar. När jag inte trodde dom kunde blir godare, så är det precis vad som hände. Dom blev så där löjligt goda, jag har en liten gömma i frysen där några ligger och väntar på mig. Ni vet när det är en krissituation och du behöver en bulle med extra allt för att göra livet lite mer lätthanterligt. Ja då är denna bulle perfekt.

Om dom stora bullformarna tog slut? Japp..

Tricket för att fylla bullarna med mycket vaniljkräm är att använda er av en spritspåse, gärna med en rundpipig tyll och trycka till med kräm först när du nått botten av bullen. Sen trycker du till utan att ta upp spritspåsen direkt. Enkelt att göra men svårt att beskriva med ord. Jag skall filma nästa gång jag bakar dessa så ni kan få se exakt hur jag gör.

Vaniljbullar med vaniljkräm är väl en bulle som alla gillar!?

Ingredienser

Vaniljbullar med vaniljkräm

  • Ca 40 bullar

Vetedeg:

  • 5 dl rumstempererad mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 tsk mortlad kardemumma
  • Ca 13-15 dl vetemjöl ca 800g
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl farinsocker
  • 1 dl florsocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 rejäl nypa flingsalt

Vaniljkräm:

  • 1/2 vaniljstång alt. 1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ dl mjölk 3%
  • ½ dl strösocker + ½ dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse
  • 15 g smör

Äggpensling:

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk eller vatten
  • 1 nypa salt

Garnering:

  • Pärlsocker
  • Mandelspån

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna men tänk på att inte tillsätta allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
  • Vispa ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp.
  • Kavla ut degen direkt till en stor rektangel och bred ut fyllningen jämnt över hela. Rulla ihop till en rulle, början uppifrån och tight till lite medans du rullar. Skär ca 2 cm breda bullar med en vass kniv, eller ”såga” med brödkniv. Placera ut stora bullformar på en plåt, lägg i bullarna och se till att lägga skarven under bullen. Låt jäsa under bakduk i ca 2-3 timmar, till dubbel storlek.
  • Gör vaniljkrämen under tiden. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, koka upp vaniljstång och frön med mjölk och socker. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke, häll på hälften av den varma mjölkblandningen över äggsmeten, rör ihop och häll tillbaka i kastrullen med resterande mjölkblandning. Koka försiktigt upp till önskad konsistens, rör med slickepott hela tiden. Ställ av från plattan och tillsätt smöret, rör om tills allt smör smält och gått in i krämen.
    Låt svalna lite innan du fyller en spritspåse med krämen, använd gärna en rundpipig tyll.
  • När bullarna är färdigjästa trycker du ner tyllen eller tippen på spritspåsen hela vägen ner i botten på bullen och tryck ut vaniljkrämen först när tyllen är i botten. Tänk att du skall trycka utan att dra upp för snabbt, vi vill ha mycket fyllning i bullen.
  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  • Vispa upp ägg med mjölk och salt lite lätt, pensla bullarna noga och strö över pärlsocker och mandelflagor. Grädda bullarna ca 8–10 minuter. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.

Kommentera