Bullar

Snurrade kanelbullar med mandelmassa

Snurrade kanelbullar med mandelmassa är en ljuvlig bulle med mycket smak av kardemumma och sen en ljuvlig fyllning med mycket kanel och mandelmassa. Drömbulle!

Snurrade som ett nystan, lite kletigt att snurra då jag vill ha extra mycket fyllning, men alltså så gott! Hela bullen blir liksom som mittenbiten. Helt perfekt om du frågar mig, mandelmassan gör bullen fylligare i smaken. Och även en skön textur jag verkligen gillar!

Jag har bakat så mycket bullar sista veckan, mått lite halvkass och då räddar en stor fet deg mig. Blir som terapi fast utan tjöt. Sätta händerna i en deg, kavla och bre ut fyllning det är avkoppling deluxe. Sen kanske inte pensla bullarna är min favoritsyssla direkt.. Barnen får strö över godsakerna om dom är hemma, typ så mycket jag vill ha dom med i köket just då.

Livet känns lite tufft just nu det är mycket med barnen, aktiviteter, läxor, pre-teen känslor (obs inte jag) och en hel del annat och massor med jobb. Så då är degen där som en snuttefilt fast godare. Älskade bullar!

Ingredienser

Snurrade kanelbullar med mandelmassa

    Vetedeg

    • 5 dl rumsvarm mjölk 3% 500g
    • 50 g jäst
    • 1 ½ dl strösocker 135g
    • 1 msk vaniljsocker
    • 3 tsk mortlad kardemumma
    • Ca 14 – 15 dl vetemjöl ca 900g
    • 200 g rumsvarmt smör
    • 1 tsk salt

    Kanelfyllning med mandelmassa

    • 250 g rumsvarmt smör
    • 1 dl strösocker 90g
    • 1 dl farinsocker 80g
    • 1/2 dl mald kanel
    • 1 tsk majsstärkelse
    • 2 nypor flingsalt
    • 50 g riven mandelmassa

    Sockerlag till pensling

    • 1 dl vatten
    • 1 dl strösocker

    Pensling

    • 1 ägg
    • 1 msk mjölk
    • 1 nypa salt

    Garnering

    • Pärlsocker
    • Mandelspån

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med strösocker, vaniljsocker, smör och kardemumma. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt salt och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
    • Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.
    • Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar.
    • Bred ut fyllningen jämnt över degen, vik över ena sidan så den ena sidan täcker den andra helt. Dra några varv med kaveln så du slipper luftbubblor. Skär remsor, ca 1 cm breda, perfekt att skära med en pizzaslicer. Snurra varje remsa till ett ”nystan” runt två fingrar, använd så många remsor du vill tills du är nöjd med storleken på bullen, göm ändbiten under. Lägg över bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 2 – 3 timmar.
    • Sätt ugnen på 200 grader varmluft och klä några plåtar med bakplåtspapper.
    • Koka upp socker och vatten till sockerlagen, ställ åt sidan.
    • Vispa ihop ägg med mjölk och salt, pensla bullarna noggrant och strö över pärlsocker och mandelflagor. Grädda bullarna 8-10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.

    Kommentera