Go Back

Snurrade kanelbullar med mandelmassa

Ingredienser

Snurrade kanelbullar med mandelmassa

    Vetedeg

    • 5 dl rumsvarm mjölk 3% 500g
    • 50 g jäst
    • 1 ½ dl strösocker 135g
    • 1 msk vaniljsocker
    • 3 tsk mortlad kardemumma
    • Ca 14 - 15 dl vetemjöl ca 900g
    • 200 g rumsvarmt smör
    • 1 tsk salt

    Kanelfyllning med mandelmassa

    • 250 g rumsvarmt smör
    • 1 dl strösocker 90g
    • 1 dl farinsocker 80g
    • 1/2 dl mald kanel
    • 1 tsk majsstärkelse
    • 2 nypor flingsalt
    • 50 g riven mandelmassa

    Sockerlag till pensling

    • 1 dl vatten
    • 1 dl strösocker

    Pensling

    • 1 ägg
    • 1 msk mjölk
    • 1 nypa salt

    Garnering

    • Pärlsocker
    • Mandelspån

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med strösocker, vaniljsocker, smör och kardemumma. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt salt och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
    • Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.
    • Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar.
    • Bred ut fyllningen jämnt över degen, vik över ena sidan så den ena sidan täcker den andra helt. Dra några varv med kaveln så du slipper luftbubblor. Skär remsor, ca 1 cm breda, perfekt att skära med en pizzaslicer. Snurra varje remsa till ett ”nystan” runt två fingrar, använd så många remsor du vill tills du är nöjd med storleken på bullen, göm ändbiten under. Lägg över bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 2 – 3 timmar.
    • Sätt ugnen på 200 grader varmluft och klä några plåtar med bakplåtspapper.
    • Koka upp socker och vatten till sockerlagen, ställ åt sidan.
    • Vispa ihop ägg med mjölk och salt, pensla bullarna noggrant och strö över pärlsocker och mandelflagor. Grädda bullarna 8-10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.