Bullar

Saftiga Kanelbullar med vaniljkräm

Kan vi ge en applåd till dessa saftiga kanelbullar med vaniljkräm. Dom blev pang goda! Saftiga, fluffiga bullar med mycket kanel och len vaniljkräm i. Jag bakade dom till min sambo, det var hans förslag på fyllning. Alltså det han var sugen på just då. En gottegris jag lever med kan jag lova. Vilket är tur för mig som bakar varje dag.

Visst är brickan fin? Mönstret vass från Emma & Malena (ingen reklam)

Nygräddade kanelbullar är bakverket jag aldrig tröttnar på. Men torra bullar tar jag helst inte i.. Jag har ett gäng bullar jag glömde framme så skall testa att baka om dom till något annat. Typ en ”brödpudding” kanske? Eller skorpor? Jag kanske gör båda. För att slänga bullar går bara inte”

Kolla in krämen i mitten där, vill bara dyka ner och gosa in mig.

Det bästa jag vet är när ni hör av er om min bulldeg, hur bra ni tycker den är. Jag håller med, den är smörig och lättjobbad, en dröm att kavla och inget extra mjöl behövs. Smakar perfekt också. Ingen idé att vara ödmjuk på den punkten för det är perfekt. På riktigt. Kardemumma vill jag ha i alla degar. Det är inte många smaker som inte gifter sig med just kardemumma.

Ingredienser

Saftiga Kanelbullar med vaniljkräm

    Vetedeg

    • 5 dl rumsvarm mjölk 3% 500g
    • 50 g jäst
    • 1 ½ dl strösocker 135g
    • 1 msk vaniljsocker
    • 3 tsk mortlad kardemumma
    • 2 tsk malen kanel
    • Ca 14 – 15 dl vetemjöl ca 900g
    • 200 g rumsvarmt smör
    • 1 tsk salt

    Kanelfyllning

    • 250 g rumsvarmt smör
    • 1 dl strösocker 90g
    • 1 dl farinsocker 80g
    • 1/2 dl mald kanel
    • 1 ½ tsk vetemjöl
    • 1 rejäl nypa flingsalt

    Vaniljkräm

    • 1/3 vaniljstång alt. 1/2 tsk vaniljpasta eller 1 ½ tsk vaniljsocker
    • 1 ½ dl mjölk 3%
    • 3 msk strösocker + 3 msk strösocker
    • 1 äggula
    • 1 msk majsstärkelse
    • 10 g smör

    Sockerlag till pensling

    • 1 dl vatten
    • 1 dl strösocker

    Garnering

    • Pärlsocker

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med strösocker, vaniljsocker, smör, kardemumma och kanel. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt salt och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
    • Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.
    • Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar.
    • Bred ut fyllningen jämnt över degen. Skär remsor, ca 2 cm breda. Perfekt att skära med en pizzaslicer. Rulla varje remsa till en bulle, göm ändbiten under bullen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 2 – 3 timmar. Gör nu vaniljkrämen.
    • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna, koka upp vaniljstång och frön med mjölk och en del socker. Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke, häll på hälften av den varma mjölkblandningen över äggsmeten, rör ihop och häll tillbaka i kastrullen med resterande mjölkblandning. Koka försiktigt upp till önskad konsistens, rör med slickepott hela tiden. Ställ av från plattan och tillsätt smöret, rör om tills allt smör smält och gått in i krämen. Täck ytan med plastfolie. Låt svalna lite innan du fyller en spritspåse med krämen. Lägg i kylen tills montering.
    • Sätt ugnen på 200 grader varmluft och klä några plåtar med bakplåtspapper.
    • Koka upp socker och vatten till sockerlagen, ställ åt sidan. Tryck ner tummen i mitten på bullarna och spritsa på vaniljkrämen, strö över pärlsocker. Grädda bullarna 8-10 minuter. Pensla bullarna försiktigt med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen och strö över pärlsocker. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.

    Kommentera