Bullar

Supersaftiga kanelbullar

Okej det är snart kanelbullensdag så vad passar bättre är just supersaftiga kanelbullar? Fy tusan vad det är gott med nybakade kanelbullar. Det är inte mycket som slår en plåt nygräddade, rykande heta bullar. Eller jo det skulle vara två plåtar då.

Kanelbullar skall vara saftiga och med mycket kardemumma i degen och ännu mer kanel i fyllningen. Dessa bullar har allt det (och lite till).

Jag tycker bullarna är godare och blir gräddat jämnare när jag inte använder bullformar. Däremot kan det vara smidigt med formarna om det skall frysas in eller tas med på utflykt såklart.

Glöm inte att arbeta degen såpass länge tills du har en blank och smidig deg, då slipper du mjöl vid utbakning och du får saftigare bullar. Tricket är också att inte tillsätta allt mjöl direkt utan arbeta in det allt eftersom. Torr hård deg kan vi vara utan. Svårt som tusan att kavla degen då med. Jag jäser bara bullarna en gång, när bullarna är utbakade. Degen är smidigare att jobba med utan en första jäsning och det känns så mycket enklare.

Njut nu av en god bulle på 4e oktober, baka den själv eller stöd lokala bageriet. Eller vet du vad? Ät bullar när du helst vill. Men vår kära kanelbulle är helt klart värd en egen dag för den är SÅ GOD!

Ingredienser

Supersaftiga Kanelbullar

    Vetedeg

    • 5 dl rumsvarm mjölk 3% 500g
    • 50 g jäst
    • 1 ½ dl strösocker 135g
    • 1 msk vaniljsocker
    • 3 tsk mortlad kardemumma
    • 2 tsk malen kanel
    • Ca 14 – 15 dl vetemjöl ca 900g
    • 200 g rumsvarmt smör
    • 1 tsk salt

    Kanelfyllning

    • 250 g rumsvarmt smör
    • 1 dl strösocker 90g
    • 1 dl farinsocker 80g
    • 1/2 dl mald kanel
    • 1 ½ tsk vetemjöl
    • 1 rejäl nypa flingsalt

    Sockerlag till pensling

    • 1 dl vatten
    • 1 dl strösocker

    Garnering

    • Pärlsocker

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med strösocker, vaniljsocker, smör, kardemumma och kanel. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt salt och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
    • Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.
    • Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar.
    • Bred ut fyllningen jämnt över degen. Skär remsor, ca 2 cm breda. Perfekt att skära med en pizzaslicer. Rulla varje remsa till en bulle, göm ändbiten under bullen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 2 – 3 timmar.
    • Sätt ugnen på 200 grader varmluft och klä några plåtar med bakplåtspapper.
    • Koka upp socker och vatten till sockerlagen, ställ åt sidan.
    • Grädda bullarna 8-10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen och strö över pärlsocker. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.

    3 Kommentarer

    • Pia

      Goda och lätta att baka! Jag penslade med ägg före gräddningen eftersom jag var rädd att de skulle bli för bleka annars.

    • Ellen

      Bullarnas bulle! Jag kommer aldrig göra något annat recept än detta för bullarna var helt magiskt goda!

    Kommentera