Go Back

Supersaftiga kanelbullar

Ingredienser

Supersaftiga Kanelbullar

    Ca, 30-40 bullar

      Vetedeg

      • 5 dl rumsvarm mjölk (kall funkar fint med) 3% 500g
      • 50 g jäst (halvera mängden jäst om du skall kalljäsa över natten)
      • 1 ½ dl strösocker 135g
      • 1 msk vaniljsocker
      • 3 tsk mortlad kardemumma
      • 2 tsk malen kanel
      • Ca 14 - 15 dl vetemjöl ca 900g
      • 200 g rumsvarmt smör
      • 1 tsk salt

      Kanelfyllning

      • 250 g rumsvarmt smör
      • 1 dl strösocker 90g
      • 1 dl farinsocker 80g
      • 1/2 dl mald kanel
      • 1 ½ tsk vetemjöl (Varför? För att fyllningen inte skall flyta ut)
      • 1 rejäl nypa flingsalt

      Sockerlag till pensling

      • 1 dl vatten
      • 1 dl strösocker

      Garnering

      • Pärlsocker

      Instruktioner

      Gör så här!

      • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med strösocker, vaniljsocker, smör, kardemumma och kanel. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt salt och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
      • Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.
      • Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar.
      • Bred ut fyllningen jämnt över degen. Skär remsor, ca 2 cm breda. Perfekt att skära med en pizzaslicer. Rulla varje remsa till en bulle, göm ändbiten under bullen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 2 – 3 timmar till dom jäst fint. Skall nästan dubbla i storlek men kolla höjden, att dom rest sig.
      • Sätt ugnen på 200 grader varmluft (225 vanlig).
      • Koka upp socker och vatten till sockerlagen, ställ åt sidan.
      • Grädda bullarna i ca 8-10 minuter, tills dom fått fin färg. Kolla under en bulle om den fått färg, då är den klar. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen och strö över pärlsocker. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna lite innan du glufsar i dig nygräddade bullar.