Go Back

Supersaftiga kanelbullar

Ingredienser

Supersaftiga Kanelbullar

    Vetedeg

    • 5 dl rumsvarm mjölk 3% 500g
    • 50 g jäst
    • 1 ½ dl strösocker 135g
    • 1 msk vaniljsocker
    • 3 tsk mortlad kardemumma
    • 2 tsk malen kanel
    • Ca 14 - 15 dl vetemjöl ca 900g
    • 200 g rumsvarmt smör
    • 1 tsk salt

    Kanelfyllning

    • 250 g rumsvarmt smör
    • 1 dl strösocker 90g
    • 1 dl farinsocker 80g
    • 1/2 dl mald kanel
    • 1 ½ tsk vetemjöl
    • 1 rejäl nypa flingsalt

    Sockerlag till pensling

    • 1 dl vatten
    • 1 dl strösocker

    Garnering

    • Pärlsocker

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen och häll på mjölk, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med strösocker, vaniljsocker, smör, kardemumma och kanel. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt salt och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk och glansig deg.
    • Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.
    • Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar.
    • Bred ut fyllningen jämnt över degen. Skär remsor, ca 2 cm breda. Perfekt att skära med en pizzaslicer. Rulla varje remsa till en bulle, göm ändbiten under bullen. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 2 – 3 timmar.
    • Sätt ugnen på 200 grader varmluft och klä några plåtar med bakplåtspapper.
    • Koka upp socker och vatten till sockerlagen, ställ åt sidan.
    • Grädda bullarna 8-10 minuter. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen och strö över pärlsocker. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.