Bullar,  Julrecept

Saffrans snurror med extra allt!

En variant av Fredriks lussebullar fast som snurror fullpackade med mandelmassa, smör och nötter. Så otroligt saftiga och fina! 

Här hittar du till Fredriks Fika https://fredriksfika.allers.se

Antal/Portioner 40 bullar

Ingredienser

  • 5 dl mjölk 3% 500 g
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 g saffran 2 pkt
  • 1 tsk strösocker
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • ca 14 dl vetemjöl ca 840 g
  • 2 msk sprit eller citronsaft

Fyllning

  • 300 g riven mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl hackad mandel
  • 1/2 dl hackade pistagenötter

Till pensling

  • 2 st ägg
  • 2 msk mjölk 3%
  • 2 nypor salt

Garnering

  • 1 dl hackade mandlar och pistagenötter
  • 1/2 dl pärlsocker

Instruktioner

  • Mortla 1 tsk socker med saffran och häll på spriten, låt dra i 10 minuter. 
  • Värm mjölken i kastrull till 37 grader.
  • Smula ner jästen i bakbunken och rör ner mjölken lite i taget så jästen löses upp. Tillsätt saffran och rör om.  
  • Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
  • Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin tills du har en  elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken. 
  • Täck bunken med plastfilm eller duk och låt jäsa 30-40 minuter till dubbel storlek. 
  • Knåda degen smidig och kavla ut en rektangel. 
  • Rör ihop fyllningen i en bunke och hacka nötterna. 
  • Bre ut fyllningen och strö över hackade nötter över hela rektangeln och vik ner degen från toppen till botten så du får en lång smal rektangel. 
  • Skär ca 1 1/2 cm breda remsor som du sen skär ”byxor” i. Rulla remsan mot bänken så den blir twistad och rulla ihop till en snurra. Perfekt att använda en ”pizza-slicer”. 
  • Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
  • Vispa ihop ägg med mjölk och salt och pensla dina bullar noga, strö över riktigt med hackade nötter. 
  • Grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter. Jag brukar pensla mina med sockerlag direkt när dom kommer ut ur ugnen och sen flyttar jag över de till ett galler för att svalna. 

Kommentera