Bröd, Frukost, Julrecept

Kryddiga kalljästa vörtfrallor med russin.

1 röster

Nattjästa vörtfrallor med russin är vrålgoda! Vörtbröd är verkligen min absoluta favorit när det kommer till bröd, skulle och kan äta det året runt. När jag var gravid med mitt första barn började jag ringa runt redan i början på november till ALLA butiker inom rimligt avstånd och frågade om dom hade fått in vörtbröd. Och ja jag tryckte på att det var viktigt att de skulle innehålla russin annars kunde det kvitta. Och ja jag ringde varje dag. Och ja jag var en riktigt jobbig jävel men så sugen. Dock hade jag ingen tro på mig själv när det kom till att baka bröd, jag hade inte koll helt enkelt så jag testade inte ens att baka bröd själv. Men snälla någon tänk om jag hade kunnat få ta mig tillbaka och ge mig själv detta recept. Då hade jag inte vaknat med spänd förväntan varje morgon som snabbt krossades med ett – ”NEJ vi har sagt att vi ringer om det kommer in.” Om det låter löjligt att det var en så stor sak för mig så tyck gärna det men det var mitt livs mission just då. Jakten på vörtbrödet. Haha! Hur det var under semmelperioden tar vi ett annat inlägg. 

Till skillnad från mitt tidigare recept på vörtfrallor med tranbär och valnötter så har jag gjort en egen vörtmix till dessa. Det är en kryddigare smak och ja det är russin i. Om du inte tillhör team russin så kan du skippa dom bara frallorna kommer bli kanon ändå. Att dom är nattjästa gör livet så mycket enklare, röra ihop på kvällen och baka ut snabbt på morgonen. Livets Life hack! Här har du receptet till vörtkryddan!

Kryddiga vörtfrallor med russin

Ingredienser

Kryddiga nattjästa vörtfrallor med russin

  Deg:

  • 12 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 6 – 7 dl vetemjöl
  • 2 dl rågsikt
  • 40 g vörtmix, ca 4 msk. se separat recept för "vörtkrydda"
  • 1 – 2 dl russin
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 msk olja
  • 3 msk sirap

  Instruktioner

  Gör så här!

  • Smula jästen i en stor bunke, häll på vatten och resten av ingredienserna men ta inte allt vetemjöl direkt. Blanda ihop till en lös deg med en slickepott, tillsätt mer mjöl om den är rinnig. DU vill komma åt en ”seg smet” som precis är en deg. Svårt att beskriva men du skall känna ett motstånd när du rör om, då är den klar. Plasta in bunken och ställ i kylen över natten.
  • Sätt ugnen på 210 grader varmluft (eller 230 vanlig) och klä en plåt med bakplåtspapper. Mjöla en bänkskiva lite lätt och häll ut degen, skär ut lagom stora bitar med tex en degskrapa och lägg över på plåten. Inte knåda och forma frallorna för mycket, då blir de inte lika luftiga. Grädda i ugnen i ca 15 – 20 minuter beroende på storlek. Släng gärna in några isbitar i botten på ugnen om du gillar frasiga frallor, stäng luckan direkt. Låt svalna på galler. Smakar ljuvligt med smör och ost.

  Författare: Linn Utbult

  Prenumerera
  Notis om
  guest

  4 Comments
  äldsta
  nyaste mest röstade
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Sandra
  Sandra
  1 år sedan

  Går det att baka ut degen som en stor limpa istället för frallor?

  Merita
  Merita
  4 månader sedan

  Detta är ett av de godaste bröd vi ätit hemma hos oss! Vi testade med färdiga vörtkryddor. Nu ligger en omgång med egenblandat.

  4
  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x