Go Back

Kryddiga vörtfrallor med russin

Ingredienser

Kryddiga nattjästa vörtfrallor med russin

    Deg:

    • 12 g jäst
    • 5 dl kallt vatten
    • 6 - 7 dl vetemjöl
    • 2 dl rågsikt
    • 40 g vörtmix, ca 4 msk. se separat recept för "vörtkrydda"
    • 1 - 2 dl russin
    • 1 ½ tsk salt
    • 2 msk olja
    • 3 msk sirap

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen i en stor bunke, häll på vatten och resten av ingredienserna men ta inte allt vetemjöl direkt. Blanda ihop till en lös deg med en slickepott, tillsätt mer mjöl om den är rinnig. DU vill komma åt en ”seg smet” som precis är en deg. Svårt att beskriva men du skall känna ett motstånd när du rör om, då är den klar. Plasta in bunken och ställ i kylen över natten.
    • Sätt ugnen på 210 grader varmluft (eller 230 vanlig) och klä en plåt med bakplåtspapper. Mjöla en bänkskiva lite lätt och häll ut degen, skär ut lagom stora bitar med tex en degskrapa och lägg över på plåten. Inte knåda och forma frallorna för mycket, då blir de inte lika luftiga. Grädda i ugnen i ca 15 – 20 minuter beroende på storlek. Släng gärna in några isbitar i botten på ugnen om du gillar frasiga frallor, stäng luckan direkt. Låt svalna på galler. Smakar ljuvligt med smör och ost.