Bröd, Frukost, Mellanmål

Sötpotatisbröd

0 röster

Japp du hörde rätt, sötpotatisbröd. Saftigt, smakrikt och förbaskat gott alltså! Påminner om mitt recept på bananbröd med inte samma sötma. https://saltsomsocker.se/bananbrod-glutenfritt/

Smaken är snarare kryddig och djup! En rejäl klick smör på så är du hemma.

Den här lortgrisen hoppade smidigt in i bilden..

Som vanligt kom detta recept fram genom att jag rensade kylen på ”gammal mat”. Det händer ofta att jag handlar det jag är sugen på men sen blir det inte alltid av att jag lagar just det när jag väl kommer hem. Så vips ligger det bortglömd sötpotatis och skrynklar ihop längst in i kylen. Perfekt till bröd eller mjuk kaka! Testa att baka det och jag vill verkligen veta vad ni tycker om det. En klar favorit här hemma då det var slut på 2 dagar (läs 1 dag).

Mammas skeddonge!

Sötpotatisbröd

Ja du hörde rätt, sötpotatisbröd. Så gott! Som ett bananbröd nästan fast mindre sött. MUMS!
Måltid Fest
baka sötpotatis 30 minuter
Total tid 1 timme
Portioner 1 limpa

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl 180g
  • 1 dl hasselnötsmjöl ca 45g
  • 1/2 dl havregryn ca 20g
  • 1 dl kokosflingor 35g
  • 1 dl pumpafrön 60g
  • 1 tsk malen kanel 3g
  • 1/2 tsk gurkmeja 2g
  • 1 tsk salt 6g
  • 2 tsk bikarbonat 10g
  • 1/2 dl hackade hasselnötter ca 30g
  • ca 300 g sötpotatispuré se separat recept
  • 2 dl filmjölk 200g
  • 2-3 msk honung eller lönnsirap
  • nötter, havregryn & pumpafrön till garnering

Instruktioner

Sötpotatispuré, gör så här!

  • Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Dela en stor eller två små sötpotatisar på längden och lägg med skalet uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen till den är helt mjuk, ca 20-30 minuter. Dra av skalet och mosa till en grov puré. Låt svalna!

Sötpotatisbröd, gör så här!

  • Klä en brödform med bakplåtspapper, låt ugnen vara på 200 grader varmluft.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke, även pumpafrön och nötter. Tillsätt pumpapuré, lönnsirap och filmjölk, rör till en jämn smet.
  • Fyll formen med smeten och garnera med pumpafrön, kokos och havregryn. 
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter, täck med folie om brödet börjat bli för mörkt. 

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x