Bröd, Frukost

Källarfranska med nutella?

0 röster

Bakar jag källarfranska till barnen, ja då är jag tydligen mother of the year. Jag köpte källarfranska i affären förra helgen och barnen åt upp dom i ett nafs. Så jag skall erkänna att jag var lite nervös att baka det till dom efter det, löjligt jag vet! Men min källarfranska fick betyget ”godare än dom andra mamma!” Så en sats frallor var inte nog, får bli att baka nya i helgen igen. Men alltså mina barn älskar köpebröd så jag varvar mellan att baka och köpa i butik. Men sen hinner jag inte baka allt bröd och frysen är redan galet full!

källarfranska med nutella
Nutella är så gott till vitt fluffigt bröd.

Elis frågade om jag hade glömt av att det är mycket godare med russin i alla bröd, så jag får slänga i det nästa gång i den här degen! Bortskämda barn jag har alltså. Och ja jag jäste dessa frallor bara en enda gång, så mycket lättare då jag ofta bakar flera grejer samtidigt och jag tycker det blir riktigt bra! För att hinna baka olika bakverk samtidigt är det viktigt att baka olika typer av grejer, en jäst deg, en kladdis, kanske en pannacotta. Så har jag garderat för att inget behöver gräddas samtidigt.

Källarfranska är ett typiskt bröd från barndomen för många, ett fint smakminne.

Kaffe till nybakt bröd är en självklarhet. Källarfranska är inget undantag.

Källarfranska

Ingredienser

Källarfranska

  • Ca 24 frallor
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 ½ msk raps eller matolja
  • 1 msk honung
  • 1 ½ tsk salt
  • Ca 13 dl vetemjöl

Instruktioner

Gör så här!

  • Klä två plåtar med bakplåtspapper. Rör ut jästen i fingervarmt vatten med honung och olja i bunken till din assistent. Tillsätt hälften av mjölet och kör ihop till en kladdig deg, tillsätt salt och resten av mjölet. Kör i maskin minst 5 minuter tills du har en glansig deg. Skall du knåda degen för hand, jag då får du jobba i minst 10 minuter innan degen är klar. Häll ut degen på bakbordet och dela i 24 bitar. Forma lätt till frallor och doppa i lite mjöl, lägg upp på plåten. Låt jäsa under bakduk i 1 ½ – 2 timmar, till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader varmluft och grädda i 10 minuter. Servera gärna nygräddade, annars frys in direkt när dom svalnat.
  • Tips!
    Skall du kalljäsa istället, gör degen på halva mängden jäst. Kör på kallt vatten och ställ degen i kylen över natten. Sen gör du som resten av beskrivningen. 

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x