Go Back

Källarfranska

Ingredienser

Källarfranska

  • Ca 24 frallor
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 ½ msk raps eller matolja
  • 1 msk honung
  • 1 ½ tsk salt
  • Ca 13 dl vetemjöl

Instruktioner

Gör så här!

  • Klä två plåtar med bakplåtspapper. Rör ut jästen i fingervarmt vatten med honung och olja i bunken till din assistent. Tillsätt hälften av mjölet och kör ihop till en kladdig deg, tillsätt salt och resten av mjölet. Kör i maskin minst 5 minuter tills du har en glansig deg. Skall du knåda degen för hand, jag då får du jobba i minst 10 minuter innan degen är klar. Häll ut degen på bakbordet och dela i 24 bitar. Forma lätt till frallor och doppa i lite mjöl, lägg upp på plåten. Låt jäsa under bakduk i 1 ½ - 2 timmar, till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader varmluft och grädda i 10 minuter. Servera gärna nygräddade, annars frys in direkt när dom svalnat.
  • Tips!
    Skall du kalljäsa istället, gör degen på halva mängden jäst. Kör på kallt vatten och ställ degen i kylen över natten. Sen gör du som resten av beskrivningen.