Bröd

Filmjölksbröd fullpackat med nötter och frukt

Det här är mitt slänga ihop-bröd som jag brukar göra när vi är på landet och njuter av salta bad och krabbfiske med ungarna. Det håller sig färskt hur länge som helst men det tar slut ganska snabbt så.. Skulle du få en kant eller två över så smula ner och frys. Ta fram när du gjort en god glass och stek brödsmulorna i massa smör. Släng på smulorna i en skål och toppa med glass. Jätte jätte gott!

servera med en bitter citrus marmelad och mycket smör.

Vi slängde ihop ett igår så jag ser redan fram emot frukosten imorgon. Söndag är vår enda sovmorgon så den är lite extra go den morgonen, sen att barnen inte är inställda på just sovmorgon är ju en annan femma. Men man måste ju få drömma lite.

Idag började dagen med hockey på Öckerö för äldsta sonen, detta är inte min största favorit sport kanske? Kallt och bedrövligt, det tur att ungen är så go! Äntligen kom min bästa vän hem från resa idag, känna mig halv och tom i en evighet (läs 3 veckor), så en sväng förbi dom för en kram eller två. Sen har vi hunnit med ett kalas hos Suss som bakat hela 5 recept från min bok. Så fint, blev verkligen glad och rörd! Väl värda Indisk hämtmat och smågodis till middag!

Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Total tid 1 timme 40 minuter
Antal/Portioner 1 Limpa

Ingredienser

  • ca 4 dl blandade nötter och frön 300g
  • ca 3 dl torkad frukt t.ex. aprikoser, gula russin, tranbär 200g
  • 2 dl rågmjöl 120
  • 4 dl vetemjöl 240g
  • 1/2 dl dinkelflingor eller havregryn 20g
  • 5 dl filmjölk 500g
  • 1 tsk bikarbonat 5g
  • 1 dl mörk sirap 140g
  • 1 tsk mortlad kardemumma 3g
  • 1 1/2 tsk salt 10g
  • dinkelflingor, pumpafrön att toppa med

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  • Hacka nötterna och strimla den torkade frukten. Blanda med mjölet och dinkelflingorna så att nötter och frukt fördelas jämnt i brödet.  
  • Tillsätt filmjölk, bikarbonat, sirap, kardemumma och salt till mjölblandningen och rör ihop till en jämn smet.  
  • Häll i smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper och strö över lite dinkelflingor och frön. 
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 90 minuter. Låt brödet svalna i en kökshandduk.

Tips!

  • Sirapen går bra att byta ut mot honung och det funkar fint att byta ut mjölet mot glutenfri mjölmix och glutenfria havregryn. Rivna morötter eller äpple ger ett supersaftigt bröd, så testa dig fram och hitta din egen favorit. Om brödet börjar bli för mörkt så täck med folie mot slutet av gräddningen.

Kommentera