Go Back

Filmjölksbröd med nötter och frukt.

Mörkt saftigt filmjölksbröd, ingen jäsning bara blanda ihop och grädda. Så enkelt men så gott! 
Måltid Fika
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Total tid 1 timme 40 minuter
Portioner 1 Limpa

Ingredienser

  • ca 4 dl blandade nötter och frön 300g
  • ca 3 dl torkad frukt t.ex. aprikoser, gula russin, tranbär 200g
  • 2 dl rågmjöl 120
  • 4 dl vetemjöl 240g
  • 1/2 dl dinkelflingor eller havregryn 20g
  • 5 dl filmjölk 500g
  • 1 tsk bikarbonat 5g
  • 1 dl mörk sirap 140g
  • 1 tsk mortlad kardemumma 3g
  • 1 1/2 tsk salt 10g
  • dinkelflingor, pumpafrön att toppa med

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  • Hacka nötterna och strimla den torkade frukten. Blanda med mjölet och dinkelflingorna så att nötter och frukt fördelas jämnt i brödet.  
  • Tillsätt filmjölk, bikarbonat, sirap, kardemumma och salt till mjölblandningen och rör ihop till en jämn smet.  
  • Häll i smeten i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper och strö över lite dinkelflingor och frön. 
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 90 minuter. Låt brödet svalna i en kökshandduk.

Tips!

  • Sirapen går bra att byta ut mot honung och det funkar fint att byta ut mjölet mot glutenfri mjölmix och glutenfria havregryn. Rivna morötter eller äpple ger ett supersaftigt bröd, så testa dig fram och hitta din egen favorit. Om brödet börjar bli för mörkt så täck med folie mot slutet av gräddningen.