Bröd,  Frukost,  Vardag

Kalljästa frallor med russin & havre

Russin i bakverk är verkligen en vattendelare och jag är definitivt TEAM RUSSIN. Ta en lussebulle till exempel, vad skulle den vara utan russin egentligen? En gul bulle bara, inte kul alls. Det här brödet skall bara röras i bunken för att sen jäsa i kylen över natten. Sen är det bara att dela degen och grädda lagom till frukosten. Easy peasy!

Jag jobbar mycket hemma nu så det är väldigt nice med nybakat bröd på morgonen. Barnen älskar dessa frallor, lite skraja att smaka första gången för att det var havregryn på toppen. Så sjukt men ganska vanligt här hemma, de smakar verkligen inte på allt tyvärr. Det blir bättre men önskar så att dom ville sätta tänderna i allt jag bjuder på.

Min kompis Emma kallar detta för ”fyllebrödet”, de gör det på sommaren när dom kommer hem på natten från krogen och sen har de perfekt frukost när suget efter godsaker är lite extra stort dagen efter. Livsnjutare deluxe!

Ingredienser

Kalljästa russinfrallor.

    Ingredienser

    • 25 g jäst
    • 5 dl vatten
    • 2 dl havregryn
    • 7-8 dl vetemjöl
    • 1-2 dl russin
    • 1 tsk salt
    • 3 msk olivolja
    • 1 msk honung

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen i en bunke och häll på vatten, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills du har en deg som känns som en tjock gröt, den skall vara rejält klibbig. Täck degen med lock eller plast och ställ i kylen över natten.
      Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Mjöla köksbänken och vält ut degen. Skär ut ca 12 st bitar och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Ingen större idé att försöka göra runda perfekta frallor utan bara ”klutta” ut frallorna. Då behåller du luftigheten, risken är att de blir platta annars. Pensla eller droppa lite olivolja på frallorna och strö över havregryn.
      Grädda i ca 15 minuter. För ännu krispigare brödskorpa, häll ut ett glas med vatten på en plåt nederst i ugnen och stäng luckan direkt. Låt svalna på plåten och servera ljumma med smör! Mums!

    Kommentera