Bröd, Frukost, Vardag

Kalljästa frallor med russin & havre

1 röster

Russin i bakverk är verkligen en vattendelare och jag är definitivt TEAM RUSSIN. Ta en lussebulle till exempel, vad skulle den vara utan russin egentligen? En gul bulle bara, inte kul alls. Det här brödet skall bara röras i bunken för att sen jäsa i kylen över natten. Sen är det bara att dela degen och grädda lagom till frukosten. Easy peasy!

Jag jobbar mycket hemma nu så det är väldigt nice med nybakat bröd på morgonen. Barnen älskar dessa frallor, lite skraja att smaka första gången för att det var havregryn på toppen. Så sjukt men ganska vanligt här hemma, de smakar verkligen inte på allt tyvärr. Det blir bättre men önskar så att dom ville sätta tänderna i allt jag bjuder på.

Min kompis Emma kallar detta för ”fyllebrödet”, de gör det på sommaren när dom kommer hem på natten från krogen och sen har de perfekt frukost när suget efter godsaker är lite extra stort dagen efter. Livsnjutare deluxe!

Kalljästa russinfrallor

Ingredienser

Kalljästa russinfrallor.

    Ingredienser

    • 25 g jäst
    • 5 dl vatten
    • 2 dl havregryn
    • 7-8 dl vetemjöl
    • 1-2 dl russin
    • 1 tsk salt
    • 3 msk olivolja
    • 1 msk honung

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Smula jästen i en bunke och häll på vatten, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills du har en deg som känns som en tjock gröt, den skall vara rejält klibbig. Täck degen med lock eller plast och ställ i kylen över natten.
      Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Mjöla köksbänken och vält ut degen. Skär ut ca 12 st bitar och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Ingen större idé att försöka göra runda perfekta frallor utan bara ”klutta” ut frallorna. Då behåller du luftigheten, risken är att de blir platta annars. Pensla eller droppa lite olivolja på frallorna och strö över havregryn.
      Grädda i ca 15 minuter. För ännu krispigare brödskorpa, häll ut ett glas med vatten på en plåt nederst i ugnen och stäng luckan direkt. Låt svalna på plåten och servera ljumma med smör! Mums!

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    8 Comments
    äldsta
    nyaste mest röstade
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ingela
    Ingela
    3 år sedan

    Dessa måste jag ptova! Jag undrar dock varför det är så mycket jäst när det är kalljäst så länge? Jag har just börjat göra kalljästa frallor och då är det bara 5 gram i. Då har jag visserligen inte havre i men 500 gr durummjöl och 4 dl vatten. Blir det inte mer jästsmak om det är så mkt? Finns det någon annan fördel liksom? Tack!

    Linn Utbult
    Reply to  Ingela
    3 år sedan

    Skall ändra i receptet, brukar köra 25g. Tack 🙂 Linn

    Katrina
    Katrina
    2 år sedan

    Ser väldigt gott ut! Undrar dock ändå om man kan byta ut russinen mot något? 😇 #inteteamrussin

    Linn Utbult
    Reply to  Katrina
    2 år sedan

    Hej!
    Ja testa tranbär, men det blir så gott även utan /Linn

    Cecilia Sondén
    Cecilia Sondén
    2 år sedan

    Hej Linn!
    Är en F.d. Göteborgare som numer bor på landet i Normandie i Frankrike
    Hittade dig på Insta för något år sedan och tittar regelbundet på dina recept. Blir lika sugen varje gång och börjar rota i skåpen för att se om jag har de franska motsvarigheterna på vissa ingredienser….
    Har precis printat ut 2 st bullrecept och ett brödrecept….
    Läser med glädje dina kommentarer och brukar skratta gott? jag riktigt hör Gbg-dialekten när jag läser!
    Ville bara skicka dig ett varmt tack för alla bra tips, idéer och recept. Varmt uppskattat 🙂
    MVH,
    Cecilia

    Linn Utbult
    Reply to  Cecilia Sondén
    2 år sedan

    Men tack snälla för ljuvliga ord! Det värmer! Avis på Normandie skall du veta.. 🙂
    Linn

    Anna
    Anna
    2 månader sedan

    Så bra med kalljäst bröd som inte ska knådas eller formas!

    8
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x