Bröd, Frukost

Frasiga kalljästa rågfrallor.

4 röster

Frasiga kalljästa rågfrallor är mitt enklaste brödrecept. Inga krusiduller men det betyder inte att smaken är tråkig för det. Dom är sinnesjukt goda, frasiga och en stor favorit här hemma. Inte konstigt för vem gillar inte nybakt bröd?

Slänger in frallorna i ugnen, hoppar in i duschen och sen är dom perfekt gräddade.

Du rör ihop degen på kvällen och sen bakar du enkelt ut frallorna på morgonen, plättlätt! Det bästa är att min man brukar grädda dom så jag får vakna till doften av kaffe och nygräddade frallor på helgen. Han är bäst!

Jag har ju svårt för att äta frukost men det försvinner makalöst ner en hel del när det finns nygräddade rågfrallor hemma. Då får jag i mig mer än en fralla om jag säger så… Helst med smör och marmelad på. Sältan i frallorna med söt marmelad är livets liv.

Frasiga kalljästa rågfrallor

Ingredienser

Frasiga kalljästa rågfrallor, ca 12 frallor.

  • Ca 12g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 3 dl rågsikt 180g
  • ½ dl linfrön
  • 2 dl havregryn
  • ca 5 dl vetemjöl 300g
  • 1 ½ tsk flingsalt
  • Lite havregryn och vetemjöl till utbaket.

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen i en bunke och häll på vatten, rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills du har en deg som känns som en tjock gröt, den skall vara rejält klibbig men seg. Täck degen med lock eller plast och ställ i kylen över natten.
  • Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Mjöla köksbänken med vetemjöl och havregryn, vält ut degen. Skär ut ca 12 st bitar och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Ingen större idé att försöka göra runda perfekta frallor utan bara ”klutta” ut frallorna. Då behåller du luftigheten, risken är att de blir platta annars.
    Strö över lite linfrön och grädda i ca 15 – 17 minuter. För ännu krispigare brödskorpa, släng in några isbitar i botten av ugnen. Låt svalna på plåten och servera ljumma med smör och marmelad.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

7 Comments
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
View all comments
David
David
2 år sedan

👍

Sophia
Sophia
2 år sedan

Så goda frallor! Blir super varje gång

åse
åse
1 år sedan

Superfräsiga frallor!

Isak
Isak
6 månader sedan

Mer mjöl så hade de säkert blivit bra! Nu blev de tyvärr aldrig klara på insidan.

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x