Choklad,  Mjuka kakor

Saftig sockerkaka med citron & rubyglasyr.

Saftig sockerkaka med citron och rubyglasyr är en klassisk sockerkaka med en liten twist. Ruby chokladen är lite sötsyrlig och det höjer smaken på hela kakan till en helt ny nivå. Det var barnen som valde strössel så det blev jordgubbssmak såklart. Och det tillförde faktiskt både god smak och lite kris. Jag kan väl erkänna att jag hellre hade dragit på hackade pistagenötter men barnen har rätt det blev en kanonkaka!

Sockerkaka är så starkt förknippat med min kära farmor, doften från hennes kök var det bästa jag visste. För jag hoppades såklart att jag skulle få smaka och att det inte var till något kalas hon hade bakat. Oftast fick jag njuta av en bit med kall mjölk och det var alltid otroligt gott. Det skulle vara så fint att få bjuda tillbaka och fika med farmor och mina barn i hennes kök.

Det jag gillar med den här typen av bakverk är att du kan ta en gammal goding men uppdatera lite med en enkel glasyr och strössel. Såklart kan du använda vilken choklad du vill om du inte diggar just Ruby. Du hittar Ruby choklad i välsorterade matbutiker.

Visst är den vacker även utan glasyren på?

Ingredienser

Sockerkaka med rubyglasyr

    Sockerkaka

    • 4 ägg
    • 3 dl socker
    • 1 msk vaniljsocker
    • 4 dl vetemjöl
    • 2 tsk bakpulver
    • 1 nypa salt
    • Rivet skal från 1 citron
    • 75 g smör
    • 1 dl mjölk
    • Smör och ströbröd till formen

    Rubyglasyr

    • 100 g ruby choklad den rosa ni vet
    • ½ dl vispgrädde
    • 2 msk smör
    • Valfritt strössel till garnering

    Instruktioner

    Gör så här!

    • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig).
    • Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1,5 – 2 liter.
    • Vispa ägg, socker och vaniljsocker med elvisp tills du har en riktigt fluffig smet. Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt mjölken. Låt svalna lite.
    • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke, rör ner försiktigt i äggsmeten. Tillsätt mjölkblandningen och rivet citronskal, rör ihop tills du har en jämn smet.
    • Häll smeten i formen och grädda i ca 35 – 40 minuter eller tills en sticka kommer ut helt torr. Låt kakan stå i 10 minuter innan du stjälper ut kakan.
    • Koka upp grädden, ta av från plattan och tillsätt smör och ruby chokladen, rör ihop till en glasyr. (hacka chokladen om du inte hittar chokladknappar) Häll på glasyren direkt på kakan. Om den hinner svalna blir den lite tjock, värm då upp den några sekunder i mikron. Garnera med valfritt strössel eller nötter.

    Kommentera