Vardag

Filmjölkslimpa med morot, nötter & frukt.

Visst är det gott med dessa filmjölksbröd? Plus att det är perfekt att tömma halvfulla påsar med nötter och frön i smeten, jag blandar nötter hejvilt. Detsamma gäller torkad frukt, släng i det du har, kanske aprikoser, russin eller tranbär?

Brödet passar till både sött och salt pålägg, bär eller grönsaker. Recept på dessa vackra och goda mackor kommer inom kort.

Antal/Portioner 1 limpa

Ingredienser

Filmjölksbröd med morot

  • Ca 2 ¼ dl blandade nötter 200g pistagenötter, hasselnötter, mandel, valnötter
  • 1 ½ dl torkad frukt gula aprikoser och russin
  • 2 dl grovmalt rågmjöl 120g
  • 4 dl vetemjöl 240g
  • ½ dl havregryn 20g
  • 5 dl filmjölk 500g
  • 1 tsk bikarbonat 5g
  • ½ tsk gurkmeja
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma mortlad
  • 1 dl ljus sirap 140g
  • 1 ½ tsk salt 10g
  • 2 dl riven morot

Garnering

  • Havregryn

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä en brödform med bakplåtspapper. Blanda nötter, mjöl och havregryn i en stor bunke. Tillsätt fil och resten av ingredienserna, rör om tills du har en jämn ganska tjock smet. Häll ner smeten i formen och strö över havregryn. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-75 minuter, täck med ugnsfolie sista 15 minuter om brödet blir för mörkt. Låt svalna helt innan du skär upp brödet.

Kommentera