Vardag

Prinsesstårta i glas med passionscurd & hallon.

Jag hade ett gott snack om desserter nyss och kom då på en prinsess i glas som vi gjorde på ett café jag jobbade på för många många år sedan. Det var en storsäljare och jag blev inte ledsen om det fanns en (två) över till stängningen. Otroligt gott och jag gillar hur jag kan välja proportionerna så enkelt i just glas. Visst är de vackra?

Restfest!

Detta blev en riktig restfest dessert utav kaka som blivit över, en passionsfruktscurd som var interiör i en tårta. Marsipan som jag haft öppnad liiite för länge men som smakade ljuvligt! Och istället för traditionell vaniljkräm så blev det en syrlig curd istället. Däremot så fick grädden en kyss av vanilj.

Det är väldigt viktigt att kavla marsipanen tunt då för att kunna äta den utan för mycket kladd, alltså behöver marsipanen även lite tid för att gosa in sig med grädden. Det betyder att den är perfekt att förbereda innan, ta fram pudra med florsocker och sen servera!

Är du lika marsipan tokig som min yngste son ja då kan du ju slänga in lite extra även när du varvar allt gott i glaset!

Antal/Portioner 22 st glasdesserter

Ingredienser

Prinsesstårta i glas

  • 9 st

Citronbotten

  • 2 st ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 30 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 citron bara finrivet skal
  • 1 nypa salt

Passionsfruktscurd

  • 1 äggula
  • 1 helt ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl färskpressad citronjuice
  • 1 st rivet skal från citron
  • 2 st passionsfrukter
  • 40 g rumsvarmt smör
  • 150 g frysta hallon
  • ½ st lime juice
  • Grön marsipan + lite vetemjöl till utkavling
  • Grädde 3 dl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Florsocker

Instruktioner

Citronbottnar

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 grader vanlig ugn). Klä en springform, ca 20-22cm med bakplåtspapper. Smält smöret och blanda med mjölken och rivet citronskal, låt svalna tills fingervarmt. Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt vitt och poröst i köksassistenten, minst 5 minuter. Sikta ner mjöl, salt och bakpulver i äggsmeten. Vänd ner det i vätskan och rör försiktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter eller tills en provsticka kommer ut helt torr. Låt bottnen svalna helt innan montering.

Passionsfruktscurd

  • Vispa upp ägg + äggula lätt i en rostfri bunke, glasskål funkar också fint. Rör ner strösocker, citronskal, citronsaft och köttet från passionsfrukterna. Sätt bunken över ett vattenbad, bunken skall helst inte nudda vattnet bara få ånga mot bunken. Värm curden under konstant omrörning på medelvärme med slickepott tills den tjocknat, har du en digital termometer så sjud krämen till 83 grader. Tag av från värmen och sila av i en bunke, rör ner smöret tills du har en slät och jämn kräm. Plasta in och ställ i kylen. Fyll sen en spritspåse med krämen till montering.
  • Tina hallonen och pressa på limejuice och blanda med florsocker, ställ i kylen.
  • Vispa upp grädden med vaniljsocker, det skall vara lättvispad. Det är viktigt för både smak och textur att grädden inte övervispas, fyll en spritspåse med grädden. Klipp sen ett stort hål innan du spritsar.
  • Kavla ut marsipanen tunt tunt, ca 2mm. Fastnar den kan du mjöla innan du kavlar. Eller kavla mellan två bakplåtspapper. Tryck ut rundlar med en pepparkaksform eller tryck med det glas du skall servera i.

Montering!

  • Dela citronkakan i mindre bitar och fördela ut i botten av alla glas. Spritsa på passionscurd, sen spritsa grädde och sen ännu mer kaka. Skeda på hallon och spritsa på mer passionscurd och till sist grädde, se till att fylla hela vägen upp, dra sen med en palett eller liknande för att få en helt jämn kant. Placera på marsipanlocken över grädden, pudra över florsocker och pimpa med en oxalis. Låt stå i kylen eller låt stå framme en stund innan servering så marsipanen hinner mjukna lite. Den går att förbereda redan dagen innan.

Kommentera