Kladdkakor

Kryddig morotskladdkaka

0 röster

Någon mer som älskar morotskaka? Här kommer den som en smarrig kladdkaka! Jag skall vara helt ärlig nu.. jag hade glömt helt att jag bakat denna, satt precis och scannade av ett minneskort och tänkte.. vad är det där för fin tårta? Ja just det.. morotskladdkakan. Jaja bättre sent än aldrig. Kryddig som attans om jag minns rätt? Precis som jag vill ha den.

Hasselnötter kan du lätt byta ut mot pumpafrön eller andra nötter tex. valnötter, pekannötter eller mandel. Det är ju gott med ett krisp!

Och imorgon är det kladdkakansdag, så ändå ganska bra tajming på den här förvirrade kvinnan.

Kryddig morotskladdkaka med brynt smör

Kryddig morotskladdkaka med brynt smör
Portioner 12 bitar

Ingredienser

  • Ca 12 bitar

Morotskladdkaka

  • 2-3 st morötter medelstora
  • 200 g brynt smör
  • 4 ägg medel eller stora
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl brun farinsocker
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 2 tsk malen kanel
  • ½ tsk malen ingefära
  • ½ dl hackade hasselnötter + 2 msk att stör över kakan innan gräddning
  • Saft från ½ citron andra tar du i frostingen

Frosting

  • 300 g färskost
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 -1 ½ dl florsocker
  • Rivet skal från 1 tvättad citron
  • Saft från ½ citron

Garnering

  • ½ dl hackade hasselnötter
  • Rivet citronskal
  • Torkad blåklint om du har

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader vanlig. Fodra en springform (20-22cm) med bakplåtspapper. Bryn smöret i en kastrull och låt svalna, det skall bli nötbrunt. Skölj och riv morötterna på det fina, du kan strunta i att skala dom faktiskt. Blanda alla ingredienser till kladdkakan försiktigt i en stor bunke, inte vispa utan rör med en ballongvisp eller slickepott tills du har en jämn smet. Häll smeten i formen, strö över lite extra hackade hasselnötter och grädda i ca 20-25 minuter, kakan skall dallra när du tar ut den. Låt svala lite innan du ställer den i kylen ca 1 timma, helst över natten.
  • Vispa upp smöret till din frosting i en bunke och tillsätt kylskåpskall färskost, vispa ihop tills den är klumpfri. Sikta i florsocker och vispa ihop försiktigt, smaka av om du vill ha mer än 1 dl. Smaksätt med citronjuice och finrivet citronskal. Häll ner din frosting i en spritspåse med valfri tyll.

Montering

  • Placera kladdkakan på ett fat, spritsa på frostingen i valfritt mönster. Jag började runt kanten och spritsade mig mot mitten. Strö över hasselnötter, rivet citronskal och blåklint.
  • Servera och njut för den är så god!

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x