Kryddig morotskladdkaka med brynt smör
Kryddig morotskladdkaka med brynt smör
Morotskladdkaka
- 2-3 st morötter medelstora
- 200 g brynt smör
- 4 ägg medel eller stora
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl brun farinsocker
- 2 dl strösocker
- 1 tsk nystött kardemumma
- 2 tsk malen kanel
- ½ tsk malen ingefära
- ½ dl hackade hasselnötter + 2 msk att stör över kakan innan gräddning
- Saft från ½ citron andra tar du i frostingen
Frosting
- 300 g färskost
- 125 g rumsvarmt smör
- 1 -1 ½ dl florsocker
- Rivet skal från 1 tvättad citron
- Saft från ½ citron
Garnering
- ½ dl hackade hasselnötter
- Rivet citronskal
- Torkad blåklint om du har
Gör så här!
Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader vanlig. Fodra en springform (20-22cm) med bakplåtspapper. Bryn smöret i en kastrull och låt svalna, det skall bli nötbrunt. Skölj och riv morötterna på det fina, du kan strunta i att skala dom faktiskt. Blanda alla ingredienser till kladdkakan försiktigt i en stor bunke, inte vispa utan rör med en ballongvisp eller slickepott tills du har en jämn smet. Häll smeten i formen, strö över lite extra hackade hasselnötter och grädda i ca 20-25 minuter, kakan skall dallra när du tar ut den. Låt svala lite innan du ställer den i kylen ca 1 timma, helst över natten.
Vispa upp smöret till din frosting i en bunke och tillsätt kylskåpskall färskost, vispa ihop tills den är klumpfri. Sikta i florsocker och vispa ihop försiktigt, smaka av om du vill ha mer än 1 dl. Smaksätt med citronjuice och finrivet citronskal. Häll ner din frosting i en spritspåse med valfri tyll.
Montering
Placera kladdkakan på ett fat, spritsa på frostingen i valfritt mönster. Jag började runt kanten och spritsade mig mot mitten. Strö över hasselnötter, rivet citronskal och blåklint.
Servera och njut för den är så god!