Go Back

Kryddig morotskladdkaka med brynt smör

Kryddig morotskladdkaka med brynt smör
Portioner 12 bitar

Ingredienser

  • Ca 12 bitar

Morotskladdkaka

  • 2-3 st morötter medelstora
  • 200 g brynt smör
  • 4 ägg medel eller stora
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl brun farinsocker
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 2 tsk malen kanel
  • ½ tsk malen ingefära
  • ½ dl hackade hasselnötter + 2 msk att stör över kakan innan gräddning
  • Saft från ½ citron andra tar du i frostingen

Frosting

  • 300 g färskost
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 -1 ½ dl florsocker
  • Rivet skal från 1 tvättad citron
  • Saft från ½ citron

Garnering

  • ½ dl hackade hasselnötter
  • Rivet citronskal
  • Torkad blåklint om du har

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader vanlig. Fodra en springform (20-22cm) med bakplåtspapper. Bryn smöret i en kastrull och låt svalna, det skall bli nötbrunt. Skölj och riv morötterna på det fina, du kan strunta i att skala dom faktiskt. Blanda alla ingredienser till kladdkakan försiktigt i en stor bunke, inte vispa utan rör med en ballongvisp eller slickepott tills du har en jämn smet. Häll smeten i formen, strö över lite extra hackade hasselnötter och grädda i ca 20-25 minuter, kakan skall dallra när du tar ut den. Låt svala lite innan du ställer den i kylen ca 1 timma, helst över natten.
  • Vispa upp smöret till din frosting i en bunke och tillsätt kylskåpskall färskost, vispa ihop tills den är klumpfri. Sikta i florsocker och vispa ihop försiktigt, smaka av om du vill ha mer än 1 dl. Smaksätt med citronjuice och finrivet citronskal. Häll ner din frosting i en spritspåse med valfri tyll.

Montering

  • Placera kladdkakan på ett fat, spritsa på frostingen i valfritt mönster. Jag började runt kanten och spritsade mig mot mitten. Strö över hasselnötter, rivet citronskal och blåklint.
  • Servera och njut för den är så god!