Godis, Julgodis, Julrecept

Knäck med rostad mandel – Seg härlig knäck med krisp.

0 röster

Mandelknäck är något jag gör inför varje jul men det räcker inte många dagar så jag brukar få göra om dom igen och igen.

Knäck med mandel går åt fortare än vad som border vara möjligt.

Om jag får välja så kokar jag knäcken till 125 grader, då blir den seg och fast men inte för lös eller hård. Så att investera i en termometer är mitt bästa tips för perfekt knäck! Men du kan ju alltid göra kultestet i ett glas med kallt vatten. Så gjorde vi hemma när jag var liten.

Visst är det gott med mandel i knäcken? Sött, lite segt och krispigt. Så gott! Har du inte provat så gör det!

Just till dessa använde jag mig av knäckformar i silikon som går att använda om och om igen.. Riktigt bra formar, om dom är svåra att få ur? Ja men släng in dom i kylen en snabbis och testa igen.

Knäck med rostad mandel

Portioner 70 st

Ingredienser

Knäck med rostad mandel

  • ca 70st
  • Knäck
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk smör
  • 1 dl rostad hackad mandel

Instruktioner

Gör så här!

  • Börja med att förbereda knäckformar på en plåt (ca 70st), jag använder silikonformar. Rosta mandeln i en het panna eller i ugnen till dom är gyllenbruna.
  • Koka upp grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull, sänk till medelvärme och låt puttra till smeten når 124 – 126 grader. Då blir den perfekt seg tycker jag och ha tålamod för det tar en stund… Ställ av från värmen och rör ner smör och mandelhack tills du har en jämn smet.
  • Skeda direkt ner i formarna, jobba snabbt för vem bryr sig om lite spill. Dom ”fula” får ätas upp direkt. Normalt använder jag en knäcktratt men med mandlar i blir det.. mindre bra. Strö över lite extra hackade mandlar för mer krisp, låt stelna i rumstemperatur. Förvara i tätslutande burk med lock i rumstemperatur.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x