Desserter, Julrecept

Crème Brûlée till både jul & nyår!

0 röster

Crème Brûlée till både jul & nyår är full av julens kryddor, apelsin, lime och lite citronskal. Detta är faktisk receptet på den Crème Brûlée jag gjorde i Hela Sverige bakar 2018. Man kan väl kalla den för en Catalana om jag fattat det hela rätt. Johan och Birgitta i juryn tyckte den var riktigt god, problemet var att vi inte fick använda en brännare. Ja jag vet dom var taskiga, så då fick jag inte riktigt till ett perfekt knäck på toppen. MEN det lärde jag mig sen då det grämde mig något enormt. Så har du ingen brännare, sätt ugnen på typ grill eller hög temperatur strö över socker, ställ formen högst upp och stäng inte ugnsluckan. Då du inte vill baka den mer utan bara smälta sockret. Låter enkelt men fasen vad jag var förbannad när jag misslyckades.

Älskar den här desserten!

Jag har en galen brännare som jag älskar, men en liten ”vanlig” funkar lika fint. Oftast bränner jag av två gånger, alltså tar ett tunt lager socker, bränner av och upprepar en gång till. Då blir det ett rejält knäck kan jag lova! Här hittar du en Crème Brûlée med choklad.

Crème Brûlée är en så smidig dessert då du kan förbereda smeten flera dagar innan och grädda och bränna av samma dag du skall servera den. Bränn av precis innan för bäst knäck!

Julig Crème Brûlée

Ingredienser

Crème Brûlée

  • 2 ¼ dl vispgrädde 225g
  • ¾ dl mjölk 3% 75g
  • ½ dl strösocker 45g skall delas upp, se beskrivningen
  • 1 st vaniljstång
  • 4 – 5 äggulor 70g
  • 1 hel kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 5 hela kardemummakärnor
  • Finrivet skal från ½ apelsin 1 lime, ½ citron
  • ½ – 1 dl råsocker till att bränna av efter gräddning.

Instruktioner

Gör så här!

  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur alla vaniljfrön med en kniv. Tvätta citrusfrukterna noggrant och riv skalet fint. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt vanilj (även stången), rivet skal från citrus, kryddorna och hälften av strösockret. Låt sjuda försiktigt i 2 – 3 minuter, ställ av från plattan. Låt svalna, plasta och ställ i kylen minst två timmar men helst över natten. Ta ur vaniljstången och kryddorna.
  • Sätt ugnen på 100 grader varmluft (125 vanlig). Vispa upp äggulan med resterande strösocker i en bunke tills det är lite fluffigt. Koka upp 1/3 av vaniljgrädde och häll detta över äggsmeten, blanda ihop och häll sen över resten av vaniljgrädden. Rör ihop med slickepott, ev. kan du behöva skumma av med en sked.
  • Ställ 4 brûléeformar på en plåt. Fördela smeten i formarna. Baka av ca 40-50 minuter i ugnen tills Brûléen har ”stannat”, alltså lätt dallrig i mitten men fast i kanterna när du skakar lätt på den. Kyl brûléerna i kylskåp (gärna över natten). Skall du servera direkt, låt svalna 30 minuter innan du bränner av.
  • Strö över ett tunt lager med rörsocker och bränn av med gasolbrännare, strö över ännu ett tunt lager rörsocker och bränn av igen. Tänk på att hålla lågan i rörelse när du bränner av. Servera direkt!

Nej jag använder inte vatten i formen i ugnen då jag inte tycker det behövs i detta receptet.

    Författare: Linn Utbult

    Prenumerera
    Notis om
    guest

    2 Comments
    äldsta
    nyaste mest röstade
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jenny
    Jenny
    1 år sedan

    Så gott det låter!! Det leder just nu listan över vilken dessert det blir till nyårsafton🎆
    Blir lite förvirrad i steg 1, ska kryddorna och vaniljstången ligga kvar över natten och tas ur i nästa dag??
    Silar jag bort citrusskalen??
    Tack för att dina recept alltid är på topp!!

    2
    0
    Would love your thoughts, please comment.x
    ()
    x