Go Back

Julig Crème Brûlée

Ingredienser

Crème Brûlée

  • 2 ¼ dl vispgrädde 225g
  • ¾ dl mjölk 3% 75g
  • ½ dl strösocker 45g skall delas upp, se beskrivningen
  • 1 st vaniljstång
  • 4 - 5 äggulor 70g
  • 1 hel kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 5 hela kardemummakärnor
  • Finrivet skal från ½ apelsin 1 lime, ½ citron
  • ½ - 1 dl råsocker till att bränna av efter gräddning.

Instruktioner

Gör så här!

  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur alla vaniljfrön med en kniv. Tvätta citrusfrukterna noggrant och riv skalet fint. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt vanilj (även stången), rivet skal från citrus, kryddorna och hälften av strösockret. Låt sjuda försiktigt i 2 - 3 minuter, ställ av från plattan. Låt svalna, plasta och ställ i kylen minst två timmar men helst över natten. Ta ur vaniljstången och kryddorna.
  • Sätt ugnen på 100 grader varmluft (125 vanlig). Vispa upp äggulan med resterande strösocker i en bunke tills det är lite fluffigt. Koka upp 1/3 av vaniljgrädde och häll detta över äggsmeten, blanda ihop och häll sen över resten av vaniljgrädden. Rör ihop med slickepott, ev. kan du behöva skumma av med en sked.
  • Ställ 4 brûléeformar på en plåt. Fördela smeten i formarna. Baka av ca 40-50 minuter i ugnen tills Brûléen har ”stannat”, alltså lätt dallrig i mitten men fast i kanterna när du skakar lätt på den. Kyl brûléerna i kylskåp (gärna över natten). Skall du servera direkt, låt svalna 30 minuter innan du bränner av.
  • Strö över ett tunt lager med rörsocker och bränn av med gasolbrännare, strö över ännu ett tunt lager rörsocker och bränn av igen. Tänk på att hålla lågan i rörelse när du bränner av. Servera direkt!

Nej jag använder inte vatten i formen i ugnen då jag inte tycker det behövs i detta receptet.