Skriv ut
Antal/Portioner 40 bullar

Ingredienser

  • 5 dl mjölk 3% 500 g
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 g saffran 2 pkt
  • 1 tsk strösocker
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • ca 14 dl vetemjöl ca 840 g
  • 2 msk sprit eller citronsaft

Fyllning

  • 300 g riven mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl hackad mandel
  • 1/2 dl hackade pistagenötter

Till pensling

  • 2 st ägg
  • 2 msk mjölk 3%
  • 2 nypor salt

Garnering

  • 1 dl hackade mandlar och pistagenötter
  • 1/2 dl pärlsocker

Instruktioner

  • Mortla 1 tsk socker med saffran och häll på spriten, låt dra i 10 minuter. 
  • Värm mjölken i kastrull till 37 grader.
  • Smula ner jästen i bakbunken och rör ner mjölken lite i taget så jästen löses upp. Tillsätt saffran och rör om.  
  • Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
  • Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin tills du har en  elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken. 
  • Täck bunken med plastfilm eller duk och låt jäsa 30-40 minuter till dubbel storlek. 
  • Knåda degen smidig och kavla ut en rektangel. 
  • Rör ihop fyllningen i en bunke och hacka nötterna. 
  • Bre ut fyllningen och strö över hackade nötter över hela rektangeln och vik ner degen från toppen till botten så du får en lång smal rektangel. 
  • Skär ca 1 1/2 cm breda remsor som du sen skär "byxor" i. Rulla remsan mot bänken så den blir twistad och rulla ihop till en snurra. Perfekt att använda en "pizza-slicer". 
  • Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk, låt jäsa 30-45 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
  • Vispa ihop ägg med mjölk och salt och pensla dina bullar noga, strö över riktigt med hackade nötter. 
  • Grädda i mitten av ugnen ca 6-8 minuter. Jag brukar pensla mina med sockerlag direkt när dom kommer ut ur ugnen och sen flyttar jag över de till ett galler för att svalna.