Choklad,  Småkakor

Dubbla mandelkakor med choklad och salt kolasås.

Dubbla mandelkakor med choklad och flingsalt är en hybrid av min Jojokaka som är otroligt god. Den här med choklad och flingsalt är helt SJUKT god! SJUKT GOD!

När jag gjort ett bakverk som är så här gott tappar jag orden lite, vet inte hur jag skall beskriva för att ni skall förstå hur god den är. Jag vill bjuda var och en av er på den här pangkakan. Den är fasen som knark, beroendeframkallande. Så var varsam. 🙂

Vil du ha dessa fina chokladknappar på toppen så lägg på några direkt efter gräddning.

När jag väl hittat ett bakverk jag blir besatt av så gör jag ofta ett gäng olika varianter och hybrider. Jag får liksom inte nog och det bubblar av nya recept, ja det snurrar ordentligt av olika varianter. Det enda som stoppar mig är tiden, livet måste ju få rulla med. Barnen behöver mat inte kakor till middag.

Så det är väl inget att vänta på, in i köket och sätt igång! Och ja du kan såklart fylla dom med dulche Leche om du vill ”fuska” eller varför inte trycka i en dumle? Det är inte fusk det är en genväg bara. Dom blir garanterat supergoda! Låt dig inte avskräckas av att det är ett ganska långt recept, tar du en del i taget så märker du hur lätta dom är att göra.

Ingredienser

”Jojo” kakor med choklad och flingsalt

  • 10 dubblakakor eller 20 ofyllda kakor

Mandelkakor:

  • 300 g riven mandelmassa
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 75 g chokladknappar ljus eller mörk choklad + lite till garnering
  • 1 dl mandelflagor till garnering

Chokladkräm:

  • 125 g chokladknappar
  • 1 dl grädde
  • ½ tsk honung
  • 25 g smör

Salt kolasås:

  • ½ dl ljus sirap 70g
  • 2 dl strösocker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 50 g tärnat smör
  • Flingsalt efter smak

Instruktioner

Gör så här!

  • Börja med din chokladkräm. Lägg chokladen i en bunke, koka upp grädden med honung. Häll grädden över chokladen, låt stå två minuter innan du rör ihop till en jämn smet. Rör i smöret ordentligt. Plasta mot ytan och ställ i kylen minst två timmar. Häll upp chokladkrämen i en spritspåse innan montering.
  • Värm upp sirap i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt sockret i tre omgångar och rör försiktigt tills du har en härligt gyllenbrun karamell. Tillsätt grädden i två omgångar, rör hastigt ihop och räkna med att det fräser till, allt är precis som det ska vara, rör om tills du har en jämn kolasås. Ta bort från värmen, lägg i smöret och rör ihop så att kolasåsen blir blank och fin. Smaksätt med flingsalt, smaka av och tänk på att inte snåla med saltet! Häll upp i en glasburk eller liknande, ställ i kylen.
  • Klä två plåtar med bakplåtspapper, sätt ugnen på 160 grader varmluft (eller 175 grader vanlig) Riv mandelmassan på det grövsta, rör ihop med äggvita och strösocker i en bunke tills du har en jämn smet. Häll ner chokladknapparna och rör om försiktigt. Badda händerna i vatten och rulla till en boll, lägg direkt på plåten då dom snabbt flyter ut lite. Jag väger dom första bollarna till 25g sen gör jag resten lika stora. Upprepa tills du har 20st, 10 st på varje plåt då dom får gott om utrymme att växa i ugnen. Strö över mandelflagor och flingsalt, grädda i ca 12-15 minuter, tills dom fått fin färg. Låt svalna helt innan du försiktigt lossar dom från pappret.

Montering:

  • Placera ut kakorna och vänd på hälften, spritsa en ring med chokladkräm på botten. Klicka i kolasås med sked och strö över lite extra salt. Tryck försiktigt på en kaka på toppen så du får fina dubbla kakor med smarrig fyllning i! Ställ i kylen en stund innan servering.

Kommentera