Pajer

Mazarinpaj med plommon

0 röster

Mazarinpaj med plommon är ju perfekt att baka nu när det finns så mycket plommon. Jag plockade stora gula plommon hos min svägerska för att sen gå och palla små söta lila plommon hos grannen. Lite trist att fått godkänt innan vore roligare att palla på riktigt. Ja barnen vet allt om allemansrätten men kan en morsa få palla lite frukt bara? Leave me alone!

Saftig mazarinpaj med plommon är en riktig fullträff, lagom söt, sprött pajskal, krämig fyllning och smarriga plommon.

Dom stora gula plommonen var nästan för saftiga så jag tog mindre av dom då jag vet att dom sjunker ner mer då. Och dom små lila var ju så jäkla gulliga alltså så jag öste på mest av dom. Att göra fina mönster med frukt är ingen talang jag sitter inne på. Så imponerad av folk som gör perfekta rabarberpajer med mönster, jag får panik och kan INTE få till det alls. Något jag är bra på är att hälla på rikligt med vaniljglass, vaniljsås, eller lättvispad grädde på paj. DET kan jag! Och det är så gott med ljummen paj och kall glass.

Idag såg jag trailern för Hela Sverige Bakar 2021 och jag fick direkt puls när jag hörde musiken. Jag minns när vi skulle göra små förbannade pajer i silikonformar i tältet. Vilket var omöjligt. En skitdag om jag minns rätt med franskt tema? Men goda blev dom iaf .. tror jag?

Mazarinpaj med plommon

Ingredienser

Mazarinpaj med plommon

 • 8-10 bitar

Pajdeg

 • 3 dl vetemjöl 180g
 • ½ dl strösocker 45g
 • 1 nypa salt
 • 100 g kallt smör i kuber
 • ca 1 – 2 msk kallt vatten
 • 1 äggula
 • ½ tsk nymalen kardemumma

Mandelfyllning

 • 2 dl mandelmjöl
 • 1 dl strösocker 90g
 • 100 g rumsvarmt smör
 • 2 st ägg
 • 1 tsk nymalen kardemumma

Garnering

 • 20 st små plommon eller ca 10 – 15 stora. tills det täcker formen
 • ½ dl mandelspån

Instruktioner

Gör så här!

 • Mixa mjöl, socker, salt och kallt smör i kuber i en matberedare tills det smulat sig. Tillsätt äggula och en matsked vatten, kör ihop degen snabbt. Häll i kardemumma och kör en sista gång, är degen för fast så tillsätt mer kallt vatten. Överarbeta inte, platta till degen och lägg den i plastfolie i kylskåpet i minst 45 minuter.
 • Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och fodra en pajform med löstagbar botten. Skär rent kanterna med en vass kniv, picka botten på pajen med en gaffel. Låt formen stå i frysen under tiden du gör fyllningen.
 • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig).
 • Mixa alla ingredienser till fyllningen, om den ser lite klumpig ut så är det helt okej den går ihop i ugnen. Dela plommonen och kärna ur.

Montering och garnering

 • Bre ut fyllningen i pajskalet och placera ut plommon i ett fint mönster. Eller ös på bara, om du föredrar det! Strö över mandelspån. Grädda i ca 30 – 35 minuter tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna helt innan du tar ut den ur formen.

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x