Knäckig äppelpaj med rårörd vaniljsås är verkligen höst för mig. Jag får en varm känsla i bröstet och blir alldeles lugn, det är något tryggt med att äta en nybakad paj. Doften av kanelen som sprider sig i köket när pajen gräddas i ugnen.
Så passa på nu när vi har så mycket svenska äpplen, gå ut och palla av grannarna vet ja! Ingen kommer ihåg en fegis! Rårörd vaniljsås är barnsligt enkelt att vispa ihop och ja det är barnsligt gott med för den delen! Men vem säger att du inte kan köpa en god vaniljglass till? Ingen!
Knäckig äppelpaj med rårörd vaniljsås
Ingredienser
Äppelfyllning
- 7 små svenska äpplen
- 3 msk kanel
- 1 tsk nymalen kardemumma
- ½ tsk malen ingefära
Pajsmet
- 175 g smör
- 1 dl strösocker 90g
- 1 dl farinsocker 75g
- ¾ dl ljus sirap ca 100g
- 3/4 dl grädde 75g
- 3 dl havregryn 120g
- 2 dl vetemjöl 120g
- 2 – 3 nypor flingsalt snåla inte
Rårörd vaniljsås
- 1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
- 2 äggulor
- 2 msk strösocker
- 2 dl vispgrädde
Instruktioner
Gör så här!
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig). Skala, kärna ur och skär äpplena i skivor, gärna lite olika tjocklek. Häll ner äppelskivorna i en pajform (ca 24 – 26 cm) och blanda runt med kanel, ingefära och kardemumma.
- Koka upp smör, socker, sirap och grädde i en kastrull, låt puttra på låg värme i ca 3 – 4 minuter.
- Rör ner havregryn, mjöl och salt i kastrullen, bred ut smeten över äpplena. Grädda pajen i ca 35 – 40 min.
- Under tiden gör du rårörd vaniljkräm. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Vispa äggulor med strösocker och vaniljfrön fluffigt i en bunke. Vispa grädden till medelfast i en separat bunke. Häll äggsmeten över grädden och vänd ihop till en jämn vaniljsås.
- Låt pajen svalna lite och servera med vaniljsås. Njut!
Otroligt knäckig och smakrik paj!! Mums! Och fantastisk fin vaniljsås både i konstisens och smak.
Men vad fint att höra! Kan bara hålla med. / Linn
🍏 DRÖM!!! 🍎
Visst är det 🙂