Go Back

Knäckig äppelpaj med rårörd vaniljsås

Ingredienser

Äppelfyllning

  • 7 små svenska äpplen
  • 3 msk kanel
  • 1 tsk nymalen kardemumma
  • ½ tsk malen ingefära

Pajsmet

  • 175 g smör
  • 1 dl strösocker 90g
  • 1 dl farinsocker 75g
  • ¾ dl ljus sirap ca 100g
  • 3/4 dl grädde 75g
  • 3 dl havregryn 120g
  • 2 dl vetemjöl 120g
  • 2 – 3 nypor flingsalt snåla inte

Rårörd vaniljsås

  • 1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde

Instruktioner

Gör så här!

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig). Skala, kärna ur och skär äpplena i skivor, gärna lite olika tjocklek. Häll ner äppelskivorna i en pajform (ca 24 – 26 cm) och blanda runt med kanel, ingefära och kardemumma.
  • Koka upp smör, socker, sirap och grädde i en kastrull, låt puttra på låg värme i ca 3 - 4 minuter.
  • Rör ner havregryn, mjöl och salt i kastrullen, bred ut smeten över äpplena. Grädda pajen i ca 35 - 40 min.
  • Under tiden gör du rårörd vaniljkräm. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Vispa äggulor med strösocker och vaniljfrön fluffigt i en bunke. Vispa grädden till medelfast i en separat bunke. Häll äggsmeten över grädden och vänd ihop till en jämn vaniljsås.
  • Låt pajen svalna lite och servera med vaniljsås. Njut!