Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 vanlig). Skala, kärna ur och skär äpplena i skivor, gärna lite olika tjocklek. Häll ner äppelskivorna i en pajform (ca 24 – 26 cm) och blanda runt med kanel, ingefära och kardemumma.
Koka upp smör, socker, sirap och grädde i en kastrull, låt puttra på låg värme i ca 3 - 4 minuter.
Rör ner havregryn, mjöl och salt i kastrullen, bred ut smeten över äpplena. Grädda pajen i ca 35 - 40 min.
Under tiden gör du rårörd vaniljkräm. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Vispa äggulor med strösocker och vaniljfrön fluffigt i en bunke. Vispa grädden till medelfast i en separat bunke. Häll äggsmeten över grädden och vänd ihop till en jämn vaniljsås.
Låt pajen svalna lite och servera med vaniljsås. Njut!