desserter,  Pajer,  personligt,  Övrigt

Galette men karamelliserade nektariner.

Jag dog pajdöden alltså, den här blev så otroligt god! Ni vet när varje tugga är lika njutbar och det enda negativa är att den tar slut. SÅ GOD!

För att förhöja smaken tillsatte jag lite mörk rom i karameliseringen av nektarinerna, det blev riktigt bra och doften i köket var gudomlig! Servera lite ljummen med vaniljglass och ett bra kaffe.

Nils kom hem från en kompis och fick en rejäl bit, han sänkte den i tre tuggor och bad om en till. Jag älskar att se den njutningen hos just honom. Många av er vet att han är prematurfödd i vecka 29, vilket innebar att han inte kunde äta själv efter födseln. Han sondades med en slang in genom näsan i ca 5 månader så hans matkultur fick ingen bra start. Det har varit en kamp för oss alla under många år. Nu äter han det mesta och jag blir lika lättad och glad varje gång, det kommer nog aldrig att gå över. Älskade unge! Från 1-kilos bebisen till en de längsta i klassen. Livet alltså, så tacksam!!!

Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 1 timme 10 minuter

Ingredienser

Mördeg

  • 150 g kallt smör i kuber
  • 3 1/4 dl vetemjöl 210g
  • 2 msk florsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2-3 msk kallt vatten

Karamelliserade nektariner

  • 4-5 st nektariner
  • 1 dl strösocker 90g
  • 25 g smör
  • 1 msk kanel
  • 1 nypa salt
  • 1 msk Rom eller punsch

Pensling, garnering & servering!

  • 1 st uppvispat ägg
  • 1/2 dl mandelspån
  • röd oxalis
  • vaniljglass

Instruktioner

Galette, gör så här!

  • Häll i mjöl, florsocker och salt i en matberedare och mixa med smörkuberna tills degen är smulig. Häll i vattnet i omgångar och mixa snabbt ihop till en deg. Plasta degen och låt vila i kylen ca 30 min.
  • Skär nektarinerna i skivor ca 1/2 cm tjocka. Stek dem i smör, socker och kanel tills de har karamelliserats, tillsätt rom och låt puttra en kort stund så alkoholen avdunstar. Men se till att frukten inte blir för mjuk. Ställ åt sidan.
    Sätt ugnen på 200° varmluft.
  • Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, använd en tallrik och skär runt kanten. Lägg nektarinerna i mitten på galetten, ca 4 cm från kanten. Vik in kanterna över frukten, häll över karamellen från nektarinerna. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån runt kanten.
  • Grädda i ca 20 minuter mitt i ugnen och låt svalna lite innan du lägger den på ett fat. Garnera med oxalis och servera med vaniljglass.
    NJUT!

Kommentera