Skriv ut
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 1 timme 10 minuter

Ingredienser

Mördeg

  • 150 g kallt smör i kuber
  • 3 1/4 dl vetemjöl 210g
  • 2 msk florsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 2-3 msk kallt vatten

Karamelliserade nektariner

  • 4-5 st nektariner
  • 1 dl strösocker 90g
  • 25 g smör
  • 1 msk kanel
  • 1 nypa salt
  • 1 msk Rom eller punsch

Pensling, garnering & servering!

  • 1 st uppvispat ägg
  • 1/2 dl mandelspån
  • röd oxalis
  • vaniljglass

Instruktioner

Galette, gör så här!

  • Häll i mjöl, florsocker och salt i en matberedare och mixa med smörkuberna tills degen är smulig. Häll i vattnet i omgångar och mixa snabbt ihop till en deg. Plasta degen och låt vila i kylen ca 30 min.
  • Skär nektarinerna i skivor ca 1/2 cm tjocka. Stek dem i smör, socker och kanel tills de har karamelliserats, tillsätt rom och låt puttra en kort stund så alkoholen avdunstar. Men se till att frukten inte blir för mjuk. Ställ åt sidan.
    Sätt ugnen på 200° varmluft.
  • Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, använd en tallrik och skär runt kanten. Lägg nektarinerna i mitten på galetten, ca 4 cm från kanten. Vik in kanterna över frukten, häll över karamellen från nektarinerna. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån runt kanten.
  • Grädda i ca 20 minuter mitt i ugnen och låt svalna lite innan du lägger den på ett fat. Garnera med oxalis och servera med vaniljglass.
    NJUT!