Bröd, personligt

Fluffig sirapslimpa – en tidsmaskin till farmors kök.

0 röster

Fluffig sirapslimpa är så mycket barndom för mig. Känna doften av nybakat bröd är fortfarande det bästa jag vet, då som nu. Receptet är omgjort från min älskade farmor Annies recept, hon hade fänkål och anis i sina limpor. Jag älskade ju det men tyvärr inte mina barn. Nästa gång skall jag dela upp degen så en limpa blir hundra procent som hennes. Jag minns hur jag tassade upp för trappan till farmor och spelade oberörd när hon sa att det fanns nybakat. Klart som korvspad att jag visste det, doften var ju förförisk. Men det var inte alltid jag fick smaka, ofta bakades det till någon tillfälle och då smet jag snopet ner igen.

Min farmor bodde på övervåningen till vårt hus, supermysig och ganska vanligt på öarna där jag kommer ifrån. Men alltså tänk er att pappa hade sin mamma på övervåningen.. han var såklart nöjd med det som den mammagris han var. Men sug på den här.. svärmor på övervåningen och fem barn att ta hand om. Den du! Min mamma la en kökshandduk över vinet om hon någongång hade en flaska vin hemma så fort farmor kom ner. Det hade nämligen inte varit så populärt. Hon fick hänga tvätten i källaren på söndagar för att farmor inte skull ”hytta” med näven för att vi inte hade vilodag på söndagar. Skrattar högt åt att hon skakade på huvet åt att vi fick Äppelcider (alkoholfri såklart!) på kalas. Älskade farmor du var uppvuxen under en helt annan tid med mindre frihet och tydliga ramar på hur det skulle vara och se ut. Jag önskar så att jag som vuxen fick sitta i ditt kök, prata om hur mitt liv ser ut idag. Att få baka till dig, bjuda dig på otraditionella bakverk och se dig njuta även om dom är lite ”könstiga”! Du sa alltid att du inte ville att jag skulle prata ömål, det var fult tyckte du och det passar inte dig min lilla pärla som du alltid sa. Du ville att jag skulle prata som min mamma, rent och fint!

Att jag svär som en borstbindare skulle du inte gilla men humorn hade vi gemensamt, lite skvaller om alla som gick förbi ditt fönster och oändligt många 11-kaffi med sockerbit mellan tänderna och kaffe på fat. Jag drack bara kaffe hos farmor men inte konstigt då det bara smakade socker. Jag fick russin i strut när jag tjatade om godis eller kakor. Så tack mamma för att du pallade med att ha svärmor i ditt hus så vi fick ha vår farmor så nära under hela vår uppväxt. Marie..Marie… MARIE!!!! haha det fick du höra många gånger om dagen från toppen av trappan..

Oj det blev visst en roman om min farmor, lätt hänt.

Sirapslimpor var det ja! Fluffiga som moln, söta och alldeles perfekta!

Vänta lite med att skära upp dom, låt limporna svalna helt innan. Det är lätt att dom känns lite degiga annars. Så ha en gnutta tålamod. Vill du inte pensla dom med kaffe och sirap ja men kör på vatten då, eller mjölk. Har du inte tre brödformar så kan du baka ut dom på plåt bara men dom blir lite plattare då.

Sirapslimpa, 3st

Ingredienser

Sirapslimpa

 • 50 g jäst
 • 2 ½ dl vatten rumsvarmt
 • 2 ½ dl mjölk rumsvarmt
 • 1 ½ dl mörk sirap ljus sirap funkar fint med
 • 6 – 7 dl rågmjöl ca 400g
 • 8 dl vetemjöl ca 500g
 • 2 tsk salt
 • 125 g rumsvarmt smör

Till att pensla bröden (bara vatten går minst lika bra att pensla med)

 • ½ dl kaffe
 • ½ dl ljus sirap

Instruktioner

Gör så här!

 • Smula jästen i en bunke, rör ut med mjölk och vatten tills jästen lösts upp helt. Tillsätt resten av ingredienserna och kör degen i ca 10 minuter i maskin tills du har en glansig och elastisk deg som släpper helt från kanterna. Skall du knåda för hand ja då får du hålla på ett bra tag, minst 15 minuter. Låt degen vila 15 minuter i bunken med kökshandduk på. Klä tre brödformar med bakplåtspapper.
 • Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela degen i tre delar, forma till limpor. Lägg i limporna i brödformarna och låt jäsa i 45-60 minuter. Sätt ugnen på 250 grader varmluft. Ställ in limporna i ugnen och sänk värmen till 200 grader, grädda i 35 – 40 minuter eller tills bröden har en innertemp på 95 grader. Blanda kaffe och sirap i en skål, pensla bröden direkt efter du tagit ut dom ur ugnen. Låt svalna helt på galler innan du skär skivor.

Tips!

 • Har du inga brödformar så kan du baka ut dom direkt på en plåt med bakplåtspapper, det enda är att dom blir lite plattare då. Även frallor blir sjukt gott!

Författare: Linn Utbult

Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x