Go Back

Sirapslimpa, 3st

Ingredienser

Sirapslimpa

  • 50 g jäst
  • 2 ½ dl vatten rumsvarmt
  • 2 ½ dl mjölk rumsvarmt
  • 1 ½ dl mörk sirap ljus sirap funkar fint med
  • 6 - 7 dl rågmjöl ca 400g
  • 8 dl vetemjöl ca 500g
  • 2 tsk salt
  • 125 g rumsvarmt smör

Till att pensla bröden (bara vatten går minst lika bra att pensla med)

  • ½ dl kaffe
  • ½ dl ljus sirap

Instruktioner

Gör så här!

  • Smula jästen i en bunke, rör ut med mjölk och vatten tills jästen lösts upp helt. Tillsätt resten av ingredienserna och kör degen i ca 10 minuter i maskin tills du har en glansig och elastisk deg som släpper helt från kanterna. Skall du knåda för hand ja då får du hålla på ett bra tag, minst 15 minuter. Låt degen vila 15 minuter i bunken med kökshandduk på. Klä tre brödformar med bakplåtspapper.
  • Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela degen i tre delar, forma till limpor. Lägg i limporna i brödformarna och låt jäsa i 45-60 minuter. Sätt ugnen på 250 grader varmluft. Ställ in limporna i ugnen och sänk värmen till 200 grader, grädda i 35 – 40 minuter eller tills bröden har en innertemp på 95 grader. Blanda kaffe och sirap i en skål, pensla bröden direkt efter du tagit ut dom ur ugnen. Låt svalna helt på galler innan du skär skivor.

Tips!

  • Har du inga brödformar så kan du baka ut dom direkt på en plåt med bakplåtspapper, det enda är att dom blir lite plattare då. Även frallor blir sjukt gott!