Go Back

Mazarinpaj med plommon

Ingredienser

Mazarinpaj med plommon

  • 8-10 bitar

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl 180g
  • ½ dl strösocker 45g
  • 1 nypa salt
  • 100 g kallt smör i kuber
  • ca 1 - 2 msk kallt vatten
  • 1 äggula
  • ½ tsk nymalen kardemumma

Mandelfyllning

  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl strösocker 90g
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 st ägg
  • 1 tsk nymalen kardemumma

Garnering

  • 20 st små plommon eller ca 10 - 15 stora. tills det täcker formen
  • ½ dl mandelspån

Instruktioner

Gör så här!

  • Mixa mjöl, socker, salt och kallt smör i kuber i en matberedare tills det smulat sig. Tillsätt äggula och en matsked vatten, kör ihop degen snabbt. Häll i kardemumma och kör en sista gång, är degen för fast så tillsätt mer kallt vatten. Överarbeta inte, platta till degen och lägg den i plastfolie i kylskåpet i minst 45 minuter.
  • Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och fodra en pajform med löstagbar botten. Skär rent kanterna med en vass kniv, picka botten på pajen med en gaffel. Låt formen stå i frysen under tiden du gör fyllningen.
  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig).
  • Mixa alla ingredienser till fyllningen, om den ser lite klumpig ut så är det helt okej den går ihop i ugnen. Dela plommonen och kärna ur.

Montering och garnering

  • Bre ut fyllningen i pajskalet och placera ut plommon i ett fint mönster. Eller ös på bara, om du föredrar det! Strö över mandelspån. Grädda i ca 30 - 35 minuter tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna helt innan du tar ut den ur formen.